Namera gradskih vlasti da Doboj učlane u "Zajednicu opština turskog sveta" naišla je ovih dana na podeljene reakcije građana i javnosti u gradu na tri reke. Za sada je više onih koji smatraju da je to pogrešan potez gradonačelnika Obrena Petrovića, koji je, prema tvrdnjama kritičara, već preuzeo sertifikat o pristupanju toj zajednici. Protekle nedelje Petrović je bio nedostupan da odgovori na prozivke, ali će sve biti poznato već sutra. Naime, u dnevni red sednice Skupštine grada ubačena je upravo ta tačka - predlog odluke po kojoj se Doboj učlanjuje u "Zajednicu opština turskog sveta". U obrazloženju je navedeno da je učlanjenje potrebno "sa ciljem unapređenja lokalnih uprava i zajednica u mestima koja imaju geografske, istorijske, kulturne i ekonomske veze".

Konačnu odluku o pristupanju članstvu te Zajednice doneće odbornici Skupštine grada na sutrašnjoj sednici. Ako prihvate odluku daće gradonačelniku ovlašćenje da u ime Grada potpiše pristupnicu, što je on, ako je verovati fotosu sa zvaničnog sajta "Unije opština turskog sveta", već uradio.

Po običaju, oni koji treba da se izjasne o tome nisu uopšte upoznati, pa čak ni predsednik Kluba odbornika vladajućeg SDS Radislav Nikolić.

- Ne mogu da komentarišem nešto o čemu pojma nemam, dobijene materijale nisam stigao da pogledam - bio je njegov komentar.

I drugi odbornici skupštinske većine, takođe, nisu bili upoznati sa pripremljenom odlukom, ali odbornik Sreto Đurković veruje da bi se ona mogla poništiti, ako na sednici tokom rasprave procene da je štetna za grad.

Što se tiče reakcije građana, oni koji za sebe smatraju da su "patriotski" opredeljeni, izričito su protiv, kažu da bi se time Doboj vratio u davna doba "aga i kmetova". S druge strane, ima ih koji u svemu ovome vide ekonomski prosperitet za grad u teškim vremenima krize, odnosno smatraju da članstvo Doboju može da donese veliku korist.

"Zajednica opština turskog sveta", sa sedištem u Istanbulu, broji više od hiljadu članica. Sedam lokalnih zajednica iz BiH je u tom članstvu, iz Makedonije 12, Srbije i Rumunije po dve, Crne Gore jedna. Pitanje je, međutim, zašto baš Doboj iz Republike Srpske, među sedam od ukupno 142 lokalne zajednice u celoj BiH?

U svom radu Zajednica implementira različite projekte, od kojih su trenutno najaktuelniji "Zapošljavanje i upravljanje otpadima i reciklaža u lokalnoj samoupravi" i "Program razmene informacija i iskustava".


POLITIKA LIČNIH DOGOVORA?

MI treba retroaktivno da odlučujemo o već donetoj odluci, što pokazuje pravac političkog delovanja SDS i skupštinske većine. Ovim, za nas potpuno nejasnim postupkom vlastodržaca, postavlja se pitanje budućnosti grada Doboja i njenih građana - reakcija je odbornika opozicionog SNSD Danijela Gajića.

Slično je reagovao i predsednik GO SP i odbornik druge opozicione stranke Srđan Todorović, koji je dodao i da gradonačelnik i skupštinska većina nastavljaju da sprovode "kafansku i politiku ličnih dogovora".


TURCI DONOSE POGODNOSTI

U ODSUSTVU gradonačelnika i zvaničnih komentara na tu temu, "Novosti" su od njemu bliskih saradnika doznale da se ne radi samo o formalnom pristupanju tom članstvu, već da Doboj koristi brojne pogodnosti bliske saradnje sa Turskom.

- Gotovo deset meseci Turci u Doboju finansiraju rad javne kuhinje za hiljadu korisnika, imamo obećanja za povoljni kredit, dobićemo čamce za spasavanje i drugu opremu za zaštitu od poplava - tvrdi nam naš izvor, koji je želeo da ostane anoniman.