Stoletni platani odavno su postali zaštitni znak i simbol Trebinja, ali kako sada stvari stoje, neće još dugo krasiti grad na Trebišnjici!

Sedam, od ukupno 16 stabala koji krase baštu hotela "Platani" zahvatilo je teško gljivično oboljenje koje uzrokuje da unutrašnjost stabla počinje da truli. Grane se sve češće suše i padaju, a korenje trune.

Mirjana Ratković, načelnica Stambeno-komunalnog odeljenja, potvrđuje da je "trulež zahvatila unutrašnjost stabala", ali se čeka odgovor struke.

- Ako oni kažu da treba da se saseku grane da bi ostala stabilnost, to ćemo i da uradimo - kratko je izjavila Ratkovićeva.

A da li će biti seče platana, što je Trebinjcima neprihvatljivo, pokazaće analize profesora sa beogradskog Šumarskog fakulteta. Još letos su stručnjaci iz Istraživačko-razvojnog centra "Šuma Srpske" uradili unutrašnju dijagnostiku svih stabala i ovo potvrdili.

- U studiji o zdravstvenom stanju platana, oni su naveli da je do procesa truljenja došlo u samom deblu i delu iznad račve. Na osnovu te studije i dijagnostike dobićemo dalje smernice od Šumarskog fakulteta iz Beograda, koji sada rade na toj problematici - rekla je Ratkovićeva.

NAJSTARIJI Osamdesetak platana simbol su Trebinja. Najstariji platani u ovom gradu posađeni su za vreme austrougarske vlasti 1895. godine na prostoru današnje bašte "Platani", gde ih ima 16.

Pre konačne odluke u gradu na Trebišnjici će biti održano i niz stručnih rasprava i okruglih stolova o ovoj temi, sa učešćem najeminentnijih imena iz te struke, kako bi se došlo do najoptimalnijeg rešenja.

Životni vek platana u idealnim uslovima je 300 godina. U gradskim sredinama to je upola manje. Stanovnici Trebinja nadaju se da neće biti potrebe za drastičnim i bolnim merama, sečom stabala i da će čuveni platani još dugo krasiti trebinjski trg, ali i druge lokacije u gradu.

Ukoliko ipak seča bude neminovna, grad će odmah početi da sadi nova stabla platana. Međutim, godine, pa i decenije će proći dok oni izrastu.