OPŠTINA Krupa na Uni, godinu u kojoj se obeležava 100 godina od rođenja i 30 od smrti velikog pisca, proglasila je godinom Branka Ćopića. Ipak, u podnožju opevanog Grmeča, zavičaju velikog književnika, čija su dela izbrisala granice, smatraju da je Ćopić nekako „skrajnut“.

Iako ovde dolaze đaci i putnici namernici, svi sa željom da pronađu mesta na kojima su nastale priče o dedu Radi, mačku Toši, bašti sljezove boje ili bronzanoj straži, književna dela koja su garancija nezaborava njegovog imena, u Hašanima smatraju da slavni pisac nije dobio mesto kakvo zaslužuje u istoriji. Fondacija „Bašta sljezove boje“ pokrenula je inicijativu za izgradnju spomen-područja u Ćopićevu čast u Hašanima. Ovim povodom, u Beogradu je krajem juna organizovana donatorska večera na kojoj je predstavljen projekat spomen-parka „Bašta sljezove boje“, čija bi realizacija trajala 10 godina. Predviđeno je da spomen-park obuhvati autentične objekte iz Ćopićevih dela, a očekuje se i pomaže i Srpska akademija nauka i umetnosti.

Krupu na Uni tim povodom juče je posetio i ministar prosvete i kulture Republike Srpske Goran Mutabdžija i sastao se sa načelnikom opštine Gojkom Kličkovićem.

- Pesnička gromada srpskog naroda Branko Ćopić nepravedno je zapostavljen. Razmišljamo na koji način da obeležimo njegovu godišnjicu rođenja i smrti i kako književnu manifestaciju posvećenu Ćopiću da dignemo na viši nivo.Kulturna politika i identitet srpskog naroda ne mogu se graditi bez Branka Ćopića - izjavio je ministar Mutabdžija. - Zadužbinu iz Beograda, želimo da na neki način to promovišemo i u Srpskoj. Iza Andrića imamo Andrićgrad, Akademiju nauka, iza Dučića Trebinje i Društvo pesnika, iza Kočića Banjaluku i celu Republiku Srpsku, ali nažalost iza Branka Ćopića samo Krupu na Uni i pojedine entuzijaste, što nije dovoljno - kaže Mutabdžija.

U oviru obeležavanja stogodišnjice rođenja velikog književnika, tokom vikenda održan je Međunarodni maraton „Stazama Branka Ćopića“. Start je bio u Novom Gradu a cilj u Hašanima. Pobednik maratona je Enes Zulić iz Bihaća, koji je 42 kilometra istrčao za dva časa, 51 minut i 30 sekundi.

GLAVNI PROGRAM

MARATON je okupio učesnike iz RS, Federacije BiH, Srbije, Hrvatske, Slovenije i Poljske.

- Ovaj maraton je uvod u manifestaciju koja će biti održana od 16. do 19. oktobra kada će o značaju Ćopićevog dela govoriti akademici iz RS i Srbije. U oktobru će zvanično početi i radovi na projektu Spomen-područje „Bašta sljezove boje“, kojim je predviđeno više kulturnih, etno i istorijskih sadržaja, ali i turističkih, trgovačkih, ugostiteljskih i privrednih objekata. Kompleks bi trebalo da bude samoodrživ, kako bi Ćopićevi zemljaci, koji su se odlučili da ostanu ovde, imali posao i život dostojan čoveka - rekao je načelnik opštine Krupa na Uni Gojko Kličković.