Centar za uklanjanje mina Bosne i Hercegovine (BHMAC)raspolaže informacijama da je na području distrikta Brčko voda pomakla minsko polje i da je došlo do eksplozije jedne mine, pri čemu niko nije povređen.

Na više lokacija gde se voda povukla pronađene su bombe, granate i oružje, prenela je Fena.

Iz Centra apeluju na građane da, ukoliko uoče minsko eksplozivna sredstva, da ih obeleže improviziranim oznakama te da ih ne diraju i obaveste civilne zaštite, policiju, pripadnike oružanih snaga BiH ili timove BHMAC-a, saopšteno je iz Centra za uklanjanje mina u BiH.

Svi operativni timovi Centra prisutni su na poplavljenim područjima gde se voda povukla, s ciljem prikupljanja informacija o promenama granica minski sumnjive površine koje su prouzrokovale vodene bujice i klizišta.

Centar za uklanjanje mina BiH će uraditi procenu minski ugroženih područja zahvaćenih poplavama i procenu štete, a do kraja maja će biti izrađena lista minski najugroženijih lokacija i procena minske situacije na područjima pogođenim poplavama.

Centru za uklanjanje mina BiH javljaju se organizacije za protivminsko delovanje koje nude pomoć u urgentnim situacijama i hitnim intervencijama deminiranja.

U petak će biti održan regionalni sastanak za humanitarno deminiranje na kome će se osnovati regionalni stručni tim za delovanje u kriznim situacijama na području Srbije, Hrvatske i BiH, navodi Fena.

Na zahtev BHMAC-a tokom noći stiže belgijska prva pomoć u Bosnu i Hercegovinu - operativni tim Belgijske vojne akademije, koji dolazi kao podrška belgijskom timu za spasavanje i timu BHMAC-a, koji će danas bespilotnom letelicom snimiti područje Maglaja i Doboja.

Centar za uklanjanje mina u BiH upozorio je da su poplave pokrenule mine i odnele znakove kojima su bila obeležena opasna područja, pa se tako u Prijedoru posle povlačenja vode pojavio u dvorištu porodične kuće frižider pun bombi.

Najugroženija područja od mina su, kako je upozoreno, Tuzlanski kanton, regije Doboja, Maglaja, Olova, Unsko sanskog-kantona i Bosanske Posavine koja su i najviše pogođena poplavama.

Štab civilne zaštite Tuzlanskog kantona uputio je apel svim građanima uključenim u mehaničko čišćenje plavnih i nanosa klizišta da posebnu pažnju obrate na eventualnu pojavu neeksplodiranih ubojnih sredstava.

To se posebno odnosi na područja u blizini nekadašnjih linija razgraničenja.

Takođe, minska opasnost u velikoj meri je prisutna u slivovima reka Bosne, Spreče, Usore i Krivaje, upozorili su iz ovog štaba.

Naime, kako je objašnjeno, usled poplava, vodene bujice i klizišta su pomerila pojedina minska polja i odnele znakove minske opasnosti.

Tako su, nakon povlačenja vode, na tri mesta na području Prijedora locirana minsko-eksplozivna sredstva.

U dvorište jedne kuće voda je donela frižider u kojem je devet bombi, u mestu Sredicama kod Prijedora locirana je jedna minobacačka granata, a u Bišćanima, gde se voda još nije povukla, uočena je plastična kanta u kojoj ima bombi i municije.

U dogovoru sa deminerima, sva locirana neeksplodirana ubojna sredstva biće uklonjena sutra u jutarnjim satima, objavio je "Dnevni avaz".

U BIH 22 ŽRTVE POPLAVA

Poplave su odnele 22 života u Bosni i Hercegovini, zbog čega je današnji dan proglašen za dan žalosti.

Vodeći epidemiolog u BiH Željko Ler je izjavio da poseban problem predstavljaju životinje koje su se udavile u poplavi, zbog čega prete stomačna oboljenja i žutica.

Upozoravamo stanovništvo da pije samo prokuvanu ili flaširanu vodu. Nema masovne infekcije, ali je za neke bolesti period inkubacije dve do tri nedelje, rekao je Ler.

Predsedništvo BiH je najavilo da će organizovati međunarodnu donatorsku konferenciju i zatražilo da banke razmotre hipoteke na kuće uništene u poplavama.

Ministar spoljnih poslova BiH Zlatko Lagumdžija je ocenio da su štete od poplave i oko 2.000 klizišta ogromne, navodi AP.

Posle rata, ljudi nisu ništa imali. Ni sada ništa nemaju, osim bankarskih zajmova koje su uzeli kako bi obnovili kuće, rekao je Lagumdžija.


Štab za vanredne situacije Bijeljine večeras je saopštio da je probijen drinski nasip kod Stare Rače i da je vodostaj reke Save u stagnaciji.

Posle probijanja nasipa kod Rače, počelo je opadanje vodostaja, prenela je Fena.

Tokom noći sa tog dela drinskog nasipa izvršena je evakuacija stanovništva i stoke.

Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić rekao je ranije danas da su nasipi sigurni i da reka Sava ne prodire više u Semberiju.

Iz glavnog grada Srpske je popodne stigla informacija da svim punktovima za pomoć nedostaje hrane. Stoga se apeluje da ukoliko neko ima mogućnost da na neku od lokacija, Vatrogasni dom, Paprikovac ili Dom omladine, odnese hranu (konzerviranu najbolje) učini to odmah.

Inače, "Vode Srpske" danas će raditi na probijanju drinskog nasipa na lokalitetu Rača radi odvoda vode sa poplavljenog područja, saopšteno je iz Uprave Civilne zaštite RS. U toku noći sa tog dela drinskog nasipa izvršena je evakuacija stanovništva i stoke. Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić rekao je da su nasipi sigurni i reka Sava ne prodire više u Semberiju.

Prema njegovim rečima, u poplavljenom području kod Rače voda je 1,3 metra viša od nivoa Save, zbog čega će na predlog stručnjaka i uz odobrenje Republičkog kriznog štaba biti presečen deo nasipa kako bi voda iz poplavljenih sela otekla u Savu i Drinu.

Iz Uprave Civilne zaštite RS navode da je na području opštine Donji Žabar utvrđen nasip u mestu Kopanica i reka Sava se više ne izliva na tom području. Na utvrđivanju tog dela nasipa bile su angažovane Oružane snage BiH, a u ovoj opštini i dalje je pod vodom oko 50 kuća.

Opštinski Štab za vanredne situacije u Šamcu odlučio je da danas osnovni zadatak bude uklanjanje uginule stoke. Pošto je u gradu ostalo oko 25 odsto stanovništva, a nivo vode opao za jedan metar, odlučeno je da štab pokuša da se približi gradu što je više moguće. Donesena je i odluka o uvođenju policijskog časa koji će trajati od 22 do 6 časova.

U opštini Modriča aktivnosti su usmerene na dostavu hrane, vode, lekova, higijenskih paketa i drugih potrepština u mestima koja su bila ugrožena poplavama. U naselju Janja u toku je čišćenje i dezinfekcija terena, a u gradskom jezgru ispumpavanje vode iz podruma i sa ulica.

Pročitajte još:

Iz Obrenovca evakuisano 24.000 ljudi, studenti i radnici EPS brane TENT

Starica stradala u bujičnom naletu u Oridu kod Šapca, žrtva poplava i u Svilajncu

Vučić: Izgradnja zemlje sopstvenim snagama

NASA: Poplave vidljive iz svemira

Čekala sam da umrem

Crnica zavila u crno

Voda, ubica koji se ne krije

Kuće padaju kad se brdo zanjiše!

Karakašević, Troicki i Tipsarević sakupili preko milion dinara