Zapaženi u Kelnu: Beogradski studenti napravili bolji sir od Italijana

B. Borisavljević

20. 10. 2019. u 07:15

Studenti beogradskog Poljoprivrednog fakulteta postigli veliki uspeh na Sajmu hrane u Kelnu. Njihov jedinstveni sir Mocamela sa dodatkom melase i meda spakovan je u interesantnu ambalažu

Запажени у Келну: Београдски студенти направили бољи сир од Италијана

Foto V. Danilov

IZA sebe su ostavili Italiju, Holandiju, Dansku, zemlje koje su sinonim za dobar kačkavalj. Mocamela sir, za koji su "recept" napisali studenti Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu, na nedavno završenom Sajmu hrane "Anuga" u Kelnu, zauzeo je sedmo mesto u Evropi. To je i najveći uspeh koji je Srbija postigla na ovom takmičenju do sada.

Prošlog vikenda i Beograđani su na "Festivalu sira", imali priliku da probaju ovaj specijalitet. Nisu krili oduševljenje ukusom, ali i razočaranje - što ga nema u prodaji.

KAKO su nam ispričali studenti, radi se o jedinstvenom proizvodu, koji ne postoji u Srbiji, niti u bilo kojoj zemlji Evrope.

- Mocamela je polutvrdi sir žutozlatne boje, koji karakteriše slatka nota, kao i dekorativni mramorni izgled zbog dodavanja meda i melase - otkriva Ana Nedeljković, jedna od članica tima. - Koristimo mleko sa proverenih farmi, a med sa Tare. Budući da je melasa gusti sirup, koji nastaje posle prerade šećerne repe, koji nije puno korišćen u prehrambenoj industriji, kao dodatak siru je način promocije ovog proizvoda.

POŠTO se na takmičenju, osim ukusa, ekološkog aspekta, inovativnosti, ocenjuju i pakovanje i prezentacija, naši studenti su i u tome bili originalni. Sir je pakovan u šestougaonu kutiju, koja predstavlja saće, i "preliven" je pčelinjim voskom. Veliki uspeh koji su postigli na međunarodnom takmičenju, ali i interesovanje onih koji su ga probali da ga kupe, navela je akademce da razmišljaju i o proizvodnji za tržište. To bi bilo ostvarljivo, uz saradnju sa nekom mlekarom.

- Ponosna sam na svoje studente, jer su postigli sjajni uspeh - kaže prof. dr Jelena Miočinović, mentor. - Bili su bolji od studenata sa poznatih univerziteta iz Belgije, Barselone, Atine, Zagreba, koji su imali mnogo bolje uslove za pripremu od naših akademaca. Potrudićemo se da im pomognemo da, u saradnji sa nekom mlekarom, eventualno, proizvedu određenu količinu sira za tržište.

TIM ZA POBEDE

POSLE pobede tima CandyMoo na nacionalnom takmičenju studentskih ekipa u kreiranju eko-inovativnih prehrambenih proizvoda "Ekotrofeilija", akademci su svoj proizvod predstavili u Nemačkoj i postigli najveći uspeh do sada.

U timu su Jana Simonović, Ana Nedeljković, Marija Hristov, Dejana Kolović, Dušan Đurić, Nikola Mimić, a mentori su prof. dr Jelena Miočinović i dr Zorana Miloradović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije