IZA sebe su ostavili Italiju, Holandiju, Dansku, zemlje koje su sinonim za dobar kačkavalj. Mocamela sir, za koji su "recept" napisali studenti Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu, na nedavno završenom Sajmu hrane "Anuga" u Kelnu, zauzeo je sedmo mesto u Evropi. To je i najveći uspeh koji je Srbija postigla na ovom takmičenju do sada.

Prošlog vikenda i Beograđani su na "Festivalu sira", imali priliku da probaju ovaj specijalitet. Nisu krili oduševljenje ukusom, ali i razočaranje - što ga nema u prodaji.


PROČITAJTE JOŠ: Gordana pobedila uprkos svemu: Pre dve godine je dotakla dno, a sada ima svoj biznis i pomaže drugima

KAKO su nam ispričali studenti, radi se o jedinstvenom proizvodu, koji ne postoji u Srbiji, niti u bilo kojoj zemlji Evrope.

- Mocamela je polutvrdi sir žutozlatne boje, koji karakteriše slatka nota, kao i dekorativni mramorni izgled zbog dodavanja meda i melase - otkriva Ana Nedeljković, jedna od članica tima. - Koristimo mleko sa proverenih farmi, a med sa Tare. Budući da je melasa gusti sirup, koji nastaje posle prerade šećerne repe, koji nije puno korišćen u prehrambenoj industriji, kao dodatak siru je način promocije ovog proizvoda.

POŠTO se na takmičenju, osim ukusa, ekološkog aspekta, inovativnosti, ocenjuju i pakovanje i prezentacija, naši studenti su i u tome bili originalni. Sir je pakovan u šestougaonu kutiju, koja predstavlja saće, i "preliven" je pčelinjim voskom. Veliki uspeh koji su postigli na međunarodnom takmičenju, ali i interesovanje onih koji su ga probali da ga kupe, navela je akademce da razmišljaju i o proizvodnji za tržište. To bi bilo ostvarljivo, uz saradnju sa nekom mlekarom.

- Ponosna sam na svoje studente, jer su postigli sjajni uspeh - kaže prof. dr Jelena Miočinović, mentor. - Bili su bolji od studenata sa poznatih univerziteta iz Belgije, Barselone, Atine, Zagreba, koji su imali mnogo bolje uslove za pripremu od naših akademaca. Potrudićemo se da im pomognemo da, u saradnji sa nekom mlekarom, eventualno, proizvedu određenu količinu sira za tržište.

TIM ZA POBEDE

POSLE pobede tima CandyMoo na nacionalnom takmičenju studentskih ekipa u kreiranju eko-inovativnih prehrambenih proizvoda "Ekotrofeilija", akademci su svoj proizvod predstavili u Nemačkoj i postigli najveći uspeh do sada.

U timu su Jana Simonović, Ana Nedeljković, Marija Hristov, Dejana Kolović, Dušan Đurić, Nikola Mimić, a mentori su prof. dr Jelena Miočinović i dr Zorana Miloradović.