POBEDAMA nad Mokrom Gorom i Poletom iz Lapljeg Sela, fudbaleri Trepče iz Kosovske Mitrovice osvojili su pehare Kupa Kosovskomitrovačkog okruga i Kosova i Metohije i tako izborili plasman u šesnaestinu finala Kupa Srbije. I kada je iz "šešira" kao protivnik izvučena Crvena zvezda, ljubitelji fudbala sa severa Kosova, umesto da se raduju gostovanju velikana na malenom stadionu u Žitkovcu nadomak Zvečana, razočarani su glasom iz Prištine o zabrani ovog sportskog događaja i nagoveštaju da će, nažalost, politika i ovog puta odneti pobedu nad sportom. Poslednji tračak nade ugašen je u petak, kada je saopšteno da će Trepča kao domaćin dočekati srpskog šampiona, 9. oktobra, na stadionu Čukaričkog u Beogradu.

U podeljenom gradu na Ibru i u subotu je razočaranje ljubitelja fudbala bilo je očigledno.

- BIO sam izuzetno srećan i ponosan što će naš najbolji lokalni fudbalski klub dočekati šampiona naše zemlje. Za Crvenu zvezdu navijam otkad znam za sebe i radovao sam se, kao i svi navijači. Ubeđen sam da su uprave oba kluba uradile sve što je u njihovoj moći da se obezbedi dolazak Zvezde, ali se jednostavno politika isprečila i sprečila jedan pravi fudbalski spektakl - rekao je student-prorektor Nemanja Biševac i dodao da jedna politička odluka Prištine i UEFA neće ugasiti srpski sport na Kosovu i Metohiji.

Radosna vest da bi njegov omiljeni klub mogao da zaigra u Žitkovcu kod Zvečana vatrenog "zvezdaša" Branislava Markovića zatekla je u Minhenu, gde je upravo bodrio svoj omiljeni klub u meču protiv Bajerna.

Pročitajte još - NIŠTA OD ODLASKA ZVEZDE NA KOSMET: Trepča domaćin crveno-belima u Beogradu

- Zabranom dolaska fudbalerima Crvene zvezde uništena je svaka nada za suživot sa Albancima, jer su oni još jednom pokazali da im je jedini cilj da spreče srpski narod da normalno živi i da srpska deca uživaju u jednoj velikoj predstavi dva naša velika kluba - kaže Marković.

CRVENO-bela boja je i sastavni deo porodice Kostić, čiji maleni Filip, osim u dresu OFK DIF-a, igra i za mlađe kategorije Crvene zvezde. Želja da se u rodnom gradu slika sa svojim idolima ipak mu neće biti ispunjena.

- Kao otac mislio sam da će to za moje sinove da bude trenutak za pamćenje i prilika da im makar tih 90 minuta skrenemo pažnju sa svakodnevnih problema i teške situacije u kojoj živimo. Nažalost, po ko zna koji put vlasti u Prištini uskraćuje našoj deci mogućnost da uživaju u lepim trenucima koje bi pamtila čitavog života - ogorčen je Siniša Kostić.

BEZ REPRIZE 1978.

ŽAL zbog nemogućnosti ponavljanja meča iz 1978. godine, kada je Trepča kao član Prve jugoslovenske lige, 9. aprila, dočekala Crvenu zvezdu u Kosovskoj Mitrovici (pobedili gosti sa 1:0), oseća se i u rečima Mihaila Cvetnića:

- Koliko sam se radovao dolasku mog omiljenog kluba, toliko sam se i razočarao saznanjem da se to ipak neće desiti. Posebno sam razočaran činjenicom da su deca uskraćena za jedan ovakav veliki sportski događaj koji bismo, siguran sam, dugo prepričavali i pamtili!