HOTEL sa četiri zvezdice, brojni vajati, restoran, bazen, muzej, sportski tereni, letnja pozornica... Sve to čini jedinstveni turistički kompleks u gornjomilanovačkom selu Koštunići, a u čiju izgradnju je nekadašnje savezno preduzeće "Jugoimport" uložilo čak 20 miliona dolara. Ovaj kompleks, međutim, već godinama propada. Od nekadašnjeg sjaja modernog hotela i ostalih objekata danas su ostali goli zidovi i korov, a sve zbog toga što je ćerka firma "Jugoimporta" - "Anđelija Mišić", kojoj i pripada ovo turističko naselje, od 2007 - u stečaju.

Meštani Koštunića i okoline, koji su u početku bili presrećni, jer su se nadali da će ovaj kompleks privlačiti goste u njihovo mesto, odavno su digli ruke od ovog nemerljivog turističkog potencijala. Tako je bilo sve do nedavne posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića, koji je, upitan da li može da pomogne da se obnovi ovaj kompleks, nekada ponos suvoborskog kraja, rekao:

- Videću kako i kome da se omogući da uloži novac. Doći ću jednog dana da se lično uverim šta može da se uradi. To što je kompleks u stečaju ne znači da je umro, da treba da nestane i da treba da ga sravnimo. Ne, nego treba da ga podignemo. A to što je u stečaju može da vam olakša mnoge stvari u pronalaženju potencijalnog investitora. To nije problem.

PROČITAJTE JOŠ -DRUGI DAN KAMPANjE "BUDUĆNOST SRBIJE": Mirno spavajte u svojoj zemlji

Žiteljima Koštunića ove reči probudile su ponovnu nadu. Sigurni su da će predsednikovo obećanje biti ispunjeno, i dodaju da jedva čekaju i da će uskoro opet dokazivati zašto važe za najbolje domaćine u Srbiji.

Milenko Milojević, nekad konobar u restoranima i za trpezama ovog lepo zamišljenog poduhvata za napredak prostorno najvećeg sela u opštini Gornji Milanovac, seća se da su nekada u ovaj, kako ga naziva, raj, dolazili gosti, brojni turisti iz inostranstva, sportisti...

Milenko Milojević ovde je nekada radio kao konobar

- Mogu slobodno da kažem da smo bili prebukirani. Ovo je sramota da se dozvoli da ovakav kompleks zarasta u korov. Ovo je grehota, jer bi jedan običan seljak bolje znao ovim da upravlja i prava je šteta što se ovako radi. Ravna gora i Takovo su na nekoliko kilometara odavde. Molim predsednika Vučića, koji ide i poziva strane investitore da dođu da nešto naprave, neka nađe nekog i za ovaj naš kompleks u kom je već sve napravljeno po najmodernijim svetskim standardima. Najsavremenija oprema, panoramski lift... Sobe su bile opremljene da je Tito u njima mogao da spava. Nažalost, mnogo šta je pokradeno - kazao nam je Milenko.

PROČITAJTE JOŠ - BOGDANOVIĆI NE KRIJU ODUŠEVLjENjE POSLE POSETE VUČIĆA: Kao da je odrastao s namaGRK UPISAN KAO VLASNIK

U gradnju ovog kompleksa umešan je i grčki biznismen Vlasis Kambouroglu, ali njegova uloga u svemu široj javnosti nije do kraja poznata, iako na "papirima" stoji njegovo ime kao većinskog vlasnika. Trgovinski sud u Čačku je 2007. godine proglasio stečaj kompleksa "Anđelija Mišić" iz Koštunića, pa se, sada, uz pomoć države, očekuje da vrzino kolo oko gradnje ovog kompleksa bude razrešeno.

Inače, u imovinu stečajnog dužnika spada i zemljište površine 19.348 kvadrata i oprema koju čine kancelarijski nameštaj i uređaji, zatim oprema za tkanje i restoran. Hotel je nazvan "Milica i Panajota", vila "Suvoborka", restoran "Ravna gora", drvena zgrada - "Prodanovića magaza"...