IZ Klinike "Adžibadem" u Turskoj, Centra za lečenje oboljenja kičme, stigli su lekarski izveštaj i predračun za operaciju Mie Žikić iz Paraćina, trogodišnje devojčice koja zbog progresivne skolioze kičme, urođene miopatije i teške hipotonije, ne samo da nije prohodala, već ne može samostalno da sedi, a ni da govori.

Tražeći spas za dete, koje praktično od 11. meseca živi sa majkom u Institutu za rehabilitaciju u Beogradu i samo povremeno dolazi kući, o čemu su i "Novosti" pisale, roditelji su je odveli na pregled u Istanbul. Kako kažu, a piše i u izveštaju lekara, predlog je operacija ugradnje magnetno kontrolisane rastuće šipke. Osim miopatije i hipotonije bez tačne dijagnoze, u izveštaju iz poznate klinike navodi se da je devojčici dijagnostikovana neuromuskularna skolioza, urušavanje - kolaps kičme. Najnoviji radiografski snimci pokazali su progresiju krivine na čak 75 stepeni u torako-lumbalnom području.

- Sedam dana smo proveli u Istanbulu i glavni hirurg Centra za lečenje oboljenja kičme dr Ahmet Alanai predložio je tu operaciju. Ne postoji mogućnost da se kičma ispravi na bilo koji drugi način. Stanje se pogoršalo u odnosu na ranije nalaze iz Beograda, pa bi operaciju trebalo uraditi što pre. Miu je tamo pregledao tim stručnjaka. Urađeni su EKG i ultrazvuk srca, pregled pulmologa, kardiologa, pedijatra, genetičara. I pored deformiteta kičme koja pritiska sve organe, na sreću, oni nisu pretrpeli oštećenja. Doktori kažu da još nije oštećen mozak, pa Mia nema epi napade. Kičma je, međutim, sve krivlja i nema vremena za gubljenje jer svi organi trpe. Što se operacija pre obavi, veće su šanse da ona počne samostalno da sedi i prohoda - kaže majka Milena.

Stručnjaci iz klinike u Turskoj smatraju da je neophodno da se operacija obavi do kraja godine. Roditeljima su izašli u susret, pa su, umesto očekivanih 60.000 evra, uradili profakturu na 50.000. U tu sumu je ušla cena implantata, hirurške intervencije, dan boravka na intenzivnoj i još sedam dana postoperativnog perioda.

PROČITAJTE JOŠ - APEL ZA POMOĆ: Pomozimo Pavlu da pobedi u bici za život (FOTO/VIDEO)


Akcija prikupljanja sredstava "Za Miin osmeh" traje već nekoliko meseci preko fondacije "Budi human", do sada je prikupljeno oko 1,7 miliona dinara. Do neophodnih 50.000 evra, potrebno je još mnogo, mnogo para.


MAŠTAM DA MIA SAMA SEDI

KAD se kičmeni stub operacijom ispravi, svi Miini organi i nervni sistem će biti oslobođeni.

- Lekari su nam rekli da nakon toga sledi dug period vežbi, uz podršku stručnjaka, da Mia propriča. Sada kaže samo: mama, tata, da i ne, ali sve razume - kaže devojčicina majka. - Zahvaljujući vežbama, ima malo bolju kontrolu glave i ruku. Maštamo o tome kada će moći sama da sedi i da prohoda kad dođe vreme za školu.


POMOĆ PUTEM SMS I RAČUNA

DA Mia prikupi 50.000 evra i operiše kičmu u Istanbulu može se pomoći upisivanjem broja 608 i slanjem SMS na 3030, ili uplatom na račune: Mia Žikić 325-9300600580731-07, dinarski: 160-533494-94, devizni EUR: 00-540-0002852.8; IBAN: RS35160005400002852867; SWIFT/BIC: DBDBRSBG