MLADI Jovan Stupar (24) iz Banatskog Velikog Sela ove je godine postao vitez manifestacije "Krajiški višeboj", koja je 10. put zaredom održana u ovom mestu kod Kikinde. On je i najbolji promoter isključivo muškog nadmetanja u fizičkoj spremnosti i jačini, ali i spretnosti tela, koja se može uporediti sa kondicijom atletičara, veštinom gimnastičara ili jačinom bacača kugle.

Do ovog epiteta nije stigao sa pozicije predsednika udruženja "Krajiški višeboj", već su ga kvalifikovali rezultati sa takmičenja u Apatinu i Nevesinju, a onda i u svom selu.

Samo ove godine bio je najbolji u penjanju na stožinu na čuvenoj "Ličkoj olimpijadi" u Apatinu. Pobedio je Ličane, a onda, mesec dana kasnije, i plećate Hercegovce. Na tradicionalnom takmičenju u Nevesinju mladić iz ravnog Banata, sa korenima iz Bosanke Krajine, porazio je Nevesinjce, Gačane i ostale "grdosije" sa hercegovačkog kamena - peti put zaredom.

Na stožinu visoku 10 metara veštinom pantera stigao je za samo devet sekundi. Uspehe je potvrdio i na domaćem terenu, jer ravnog takmaca nije imao ni minulog vikenda u njegovom Banatskom Velikom Selu. Na stub visok 6,5 metara stigao je za 5,76 sekundi.

- Za ovu disciplinu je najvažnije da takmičar nema strah od visine. Naravno, potrebna je i dobra fizička kondicija i spretnost, jer penjemo se bosi, a na rukama nemamo rukavice - opisuje ovaj momak.

Zadovoljan je svojim uspesima, ali podjednako i činjenicom da u njegovom mestu ima još mladića koji na ovaj način žele da iskažu fizičku spremnost, sposobnost, snagu i veštinu.

- Ovo takmičenje ima svetlu budućnost. Samo u našem selu ima dosta momaka, ali i onih u srednjim godinama koji su spremni da se okušaju u "Krajiškom višeboju", a takvih ima i u okolini. Ne brinemo za budućnost višeboja - poručuje Jovan Stupar.

Stupar najbrži uz stožinu


Na jubilarnom, 10. "Krajiškom višeboju" takmičilo se šest ekipa iz Prigrevice, Apatina, Seleuša i domaćini. Nadmetali su se u obaranju ruku, skoku uvis, bacanju kamena s ramena, nadvlačenju konopca, hodanju po brvnu i penjanja uz stožinu. U svakoj discipline dodeljuju se pojedinačne nagrade, a sabiranjem bodova članova timova dobije se ekipni pobednik.


NAJMLAĐI NA BRVNU NAJSPRETNIJI

OVE godine najuspešniji, kao ekipa, bili su domaći "Krajišnici", ispred "Džimi komerca" iz Prigrevice i "Ličkih sokolova" iz Apatina. Posebne simpatije zaslužili su najmlađi učesnici iz tima "Pekarevi tigrovi", čiji je član Jovan Lisica (18) bio najspretniji u hodanju po brvnu.