"KUBO fest 2019", šesti po redu festival vina, ponudio je velikom broju ljubitelja dobre kapljice minulog vikenda na Sunčanom keju u Novom Sadu, razne sorte božanskog napitka od 23 domaća proizvođača, ali i vina iz Italije, Francuske, Španije, Hrvatske...

Po rečima Vladimira Baštovanova, organizatora, predstavljene su i nove sorte za promociju vinske kulture, uz predivne note Aleksandar Dujin orkestra i Novosadskog kamernog hora.

- Predstavili smo vino "šlosberg", zamak na brdu, koje se nekada izvozilo u Nemačku pa sada vraćamo tradiciju uz mladalačku energiju da se stariji sete a mladi upoznaju kvalitet - rekao je Radovan Jović, direktor podruma "Džervin" iz Knjaževca.


PROČITAJTE JOŠ - Godina dobrih vinaVinarija "Temet", iz sela Lozovik kraj Jagodine, predstavila je "tri morave" od tamnjanike, vino rađeno tradicionalnim metodama, a manastir Bukovo iz Negotinske Krajine "crnu tamnjaniku", autohtonu vrstu, kao i lozovaču od tog grožđa i posebnu šljivovicu, "bukovsku prepečenicu". Vinarija "Deurić" iz Male Remete, takođe je ponudila domaće sorte sa Fruškogorja, a posebno crveno vino "Probus 276", nazvano po rimskom imperatoru Marku Aureliju Probu, koji nam je podario vinovu lozu.

- On je vladao od 276. do 282. godine a zasadi su na južnim obroncima Fruške gore na nadmorskoj visini od 276 metara, pa smo vino nazvali njemu u čast - kaže Zlatko Živanić.

Posetioci su degustirali traminac, frankovku, šardone, rizling, merlo, kaberne ali i rakije "premijer"...