U selu Ratina, na obali Zapadne Morave nadomak Kraljeva, minulog vikenda održana je dvanaesta po redu „Projada“ - tradicionalno takmičenje u pripremanju proje i ostalih đakonija od kukuruznog brašna.

Pod
već dobro poznatim motom “Lepša naša proja nego tuđa pogača, proja nas je hranila i branila”, na ovogodišnjoj „Projadi“ učestvovalo je četrdesetak takmičara - kulinarskih majstora, veštih domaćica i domaćina, kao i kuvara-amatera koji su se nadmetali u četiri discipline – pripremanju tradicionalne projesamo od kukuruznog brašna vode i soli, projare („gospodskije“ proje umešene sa “kiselom” vodom, maslacem, sirom, kajmakom ili čvarcima), kačamaka i starih narodnih jela.

PROČITAJTE JOŠ -
U Drmnu je beba više nego rude

- Iako se pravi po istom, uobičajenom receptu, svaka proja je posebna na svoj način. Domaćice dodaju i po neki svoj, „tajni“ sastojak, zato mnogi vole da kažu kako je proja ukusnija i od pogače - poručuju domaćice sa štanda KUD „Ratina“, redovne učesnice „Projade“ u svom mestu.

Tradicionalnu kulinarsku manifestaciju, začinjenu kulturno-umetničkim programom u okviru Smotre dečjeg narodnog stvaralaštva, u dvorištu ovdašnje osnovne škole propratilo je više stotina radoznalaca, gostiju, gurmana i „degustatora“.

Ovom prilikom položeni su i venci na spomenik meštanima Ratine i vojnicima Crvene armije nastradalim u borbama za oslobođenje ovog sela u Drugom svetskom ratu, kao i na spomen-obeležje meštaninu Ivici Draganjcu poginulom u ratu na Kosmetu.