IDEJA strasnog kolekcionara i vlasnika jedinstvenog muzeja pivskih čaša u Zrenjaninu, Željka Grujina Gruje, da u svom rodnom gradu okupi kolekcionare pivskih rariteta iz celog sveta, zaživela je ove godine, u okviru tradicionalne manifestacije "Dani piva".

- Mada inicijativa postoji odavno, tako se namestilo. Posle niza sušnih godina, oživelo je "zrenjaninsko pivo", nema veze što se pravi u Čelarevu, a uspeli smo da organizujemo i ovaj skup istinskih ljubitelja i kolekcionara koji su došli u Zrenjanin iz petnaestak evropskih zemalja - ponosno ističe Grujin, u čijem se muzeju nalazi oko 10.000 pivskih čaša iz 204 države.

Grujinu kolekciju zvanična komisija je proglasila trećom kolekcijom u svetu, i jedinstvena je po mnogim unikatnim primercima.

Osim iz Beograda, Loznice, Novog Sada i drugih gradova Srbije, u Zrenjanin su, uglavnom prvi put, stigli kolekcionari iz Češke, Poljske, Litvanije, Slovačke, Ukrajine, Bugarske... Ukupno 15 zemalja. Svi oni su, na menjažu, doneli pivo iz svojih država, ali i ono najreprezentativnije iz svojih privatnih kolekcija.

PROČITAJTE JOŠ - Da li je istina ili mi se sniva, počeli su 34. Dani piva

- Grad na Begeju mi se veoma dopao, upoznao sam mnogo ljubaznih ljudi i uverio se u ono što mi je Gruja pričao - kaže Saulijus Vais, Litvanac iz Viljnjusa.

A Beograđanin Ivan Marković za protekle četiri godine sakupio je više od 2.000 podmetača i 1.500 etiketa.

Željko Grujin Gruja

- Krenuo sam po pabovima da prikupljam podmetače i pivske etikete, a vrlo brzo sve se pretvorilo u strast - kaže Ivan.

POMOGLE ĆERKE

ĆERKE Željka Grujina Gruje, Lena, Sara i Ivona, poranile su da pomognu ocu u organizaciji skupa, točenju piva za degustaciju i podeli majica sa amblemom "zrenjaninskog piva".

- Lepo je ovde, zabavljamo se i naročito nam se dopao štand sa čepovima pivskih flaša, jer mnoge nikada nismo videle - uglas pričaju devojčice.