DVE nedelje pred početak Međunarodnog turnira na Univerzitetu Lomonosov, naši mladi hemičari nisu znali da li će otputovati u Moskvu. Naći novac za avionske karte, troškove kotizacije i smeštaja za osmočlanu ekipu, u iznosu od oko 5.000 evra, bila je nemoguća misija. Mejlovi upućeni na adrese škola, gradonačelnika i Ministarstva prosvete i tehnološkog razvoja, kažu, ostali su bez odgovora. Ipak, neki su bili spremni da pomognu. A oni su im se odužili na najbolji način - postali su vicešampioni sveta iz hemije.

Nije bilo čestitki na ovom sjajnom uspehu ni kada su se vratili u zemlju. Iza sebe su ostavili, do sada nepobedivu, ekipu iz Singapura, čiji đaci briljiraju na svim takmičenjima. Mladi naučnici Mihailo, Jelena, Dunja, Branka i njihov mentor Uroš posetili su našu redakciju. Zadovoljstvo postignutim uspehom donekle je umanjilo razočaranje što su bili prepušteni sami sebi.

Otkrivaju nam da Međunarodni hemijski turnir u Moskvi nije takmičenje gde se rešavaju klasični računski zadaci, već učenici rešavaju konkretne probleme, predstavljaju svoja rešenja i brane ih u debatama sa ostalim timovima. Kako su svi "drugari" iz Petnice, na predlog mentora su osnovali tim. Uporedo sa školskim obavezama, vredno su rešavali zadate probleme koje su dobili u aprilu. I fascinirali su profesore koji su ih ocenjivali na takmičenju.

PROČITAJTE JOŠ - Stranci hvale "Petnicu"

- Teme problema koje smo rešavali pokrivaju oblasti teorijske, fizičke, neorganske, organske i analitičke hemije, kao i nauke o materijalima - navode učenici. - Problemi nemaju jedinstveno rešenje, podstiču takmičare na kreativnost i zahtevaju znanje izvan okvira materije koja se obrađuje.

Mladi hemičari nam otkrivaju da njihove kolege iz Singapura, pre dolaska na ovo takmičenje, imaju mesečni kamp u kome se pripremaju, ako i da iza njih stoji država, koja je osnovala gimnazije za matematiku i nauku. Iako sa više nego skromnim finansijskim sredstvima, beogradski srednjoškolci su uspeli da ih pobede.

Miloš Pešić


- Timovi prezentuju svoja rešenja, ali je bilo potrebno naći greške u protivničkim ekipama i ukazati na njih - objašnjavaju naši gosti pravila takmičenja. - Nakon toga je sledila diskusija između dva tima. Mi smo bili i recenzenti i komentarisali smo način izlaganja rešenja, kvalitet oponiranja i diskusija. Pored ocena za svaki tim, boduje se i učinak svakog pojedinca.

Među problemskim zadacima koje su naši mladi naučnici rešavali je i "život sa arsenom". Sistem kojim se može odrediti subletalna koncentracija arsena u ćeliji "in vitro" osmislila je Jelena Ivković, učenica Trinaeste beogradske gimnazije. Bilo je neophodno da metoda nije toksična za ćeliju, s obzirom na to da je arsen otrov i izazivač raka.

POJEDINAČNO Takmičenje je organizovano od 20. do 25. avgusta na Univerzitetu Lomonosov u Moskvi. Pored srebrne medalje u grupnom nadmetanju, u pojedinačnom plasmanu Filip Koldžić je osvojio srebro, a Dunja Arsenijević i Mihailo Milošević su dobili bronzana odličja.

Njena drugarica iz Petnice Dunja Arsenijević, iz Treće beogradske gimnazije, osmislila je biodegradibilnu foliju, koja menja boju kada se hrana pokvari. Takođe, kako bi rešenje bilo još bolje, u foliju je uspela da unese i vitamin B3.

Radioaktivnu sintezu rešio je Mihailo Milošević, iz Matematičke gimnazije, dok je Filip Koldžić osmislio set od nekoliko eksperimenata koje je nazvao "vodonična bomba", "zlatna kiša" i "skakutavi natrijum".

PROČITAJTE JOŠ - Veliki uspeh srpskih hemičara na Međunarodnoj olimpijadi uz podršku NIS-a


POBEDNIČKI TIM

POBEDNIČKI tim čine Dunja Arsenijević, Stefan Mitrović, Jelena Ivković, Filip Koldžić, Mihailo Milošević i Branka Krnjaja, sa mentorima Urošom Stojiljkovićem i Anamarijom Nikoletić sa Hemijskog fakulteta. Odlazak na takmičenje pomogli su fondacije "Jedan posto" i "Zajedno za mlade" i Saobraćajni institut CIP.

- Kada bi svaki radno sposobni građanin izdvajao po 300 dinara, svakog meseca bismo sakupili 100.000 evra za pomoć našim uspešnim đacima i studentima - kaže Miloš Pešić, iz Fondacije "Jedan odsto".