PAR Australijanaca koji koji su jedrili u blizini pacifičkog ostrva Tonga naišli su na “splav” poroznog vulkanskog kamenja “plavca” veličine Menhetna. Katamaran kojim su plovili morao je da uspori na brtinu ispod jednog čvora, dok je svuda oko njih bilo prostranstvo nalik lelujavoj površini Meseca.

Pročitajte još: DRVEĆE KOJE HODA: Prirodna misterija koju nauka još uvek ne može da objasni

Veruje se da je fenomenen uzrokovan podvodnom erupcijom vulkana, a sloj je debeo preko deset centimetara.

- Ušli smo u polje vulkanskog šljunka sa komadima veličine od klikera od lopte za košarku. Talasi su se skoro potpuno primirili. Prizor se pružao dokle god smo mogli da vidimo pod mesečinom i svetlom reflektora – napisali su na Fejsbuku Majkl Hoult i Larisa Bril na Fejsbuku.

Pročitajte još: Srušili se avionom u okean, pa pravili selfije na olupini (VIDEO)

Postalo je teško upravljati plovilom jer se kamenje zaglavljivalo između trupa i kormila, ali su uspeli da ga očiste i upozore druge brodove.

Još jedan par pomoraca se našao na tepihu vulkanskog materijala, a zvuk koji je pravila jedrilica su opisali kao “mešalicu za beton”.

- Plovili smo kroz polje plavca 6 do 8 sati, i skoro nikad nismo videli vodu. Bilo je kao da plugom idemo kroz njivu – opisala je Šenon Lenc.

Prekrivač čine jako porozni, šuplji i lagani komadi vulkanskih stena te stoga jako dobro pluta. Takođe je fascinantno da su morski organizmi poput kraba puževa i korala ubrzo napravili privremeni dom među kamenjem.

(odditycentral.com)