UZ malog Vuka, bebu koja je u teškom udesu 10. januara ostala bez roditelja, Jovane Milenković (25) i Stefana Ilića (26), ovog 20. avgusta, u porti Crkve Svete Nedelje u Kaoniku kod Kruševca, stalo je više od 3.000 ljudi!

Dečkić od tek sedam meseci ujedinio je celu Srbiju, ali i Balkan, odakle su sa svih strana pristigla kulturno-umetnička društva da podrže humanitarnu manifestaciju "Spasimo decu u saobraćaju".

Više od 400 učesnika programa, čiji je centralni deo bila "Balkanijada", igralo je, pevalo i sviralo u duboko u noć. Humani Kruševljani sakupili su za nekoliko sati više od 200.000 dinara za oporavak i srećnije detinjstvo malog junaka, kome je bio posvećen ceo događaj. Iz Babinog Mosta kod Obilića na KiM, došlo je 16 folkloraša velikog srca.

- Redovno učestvujemo u humanitarnim smotrama, a ova nam je jedna od najdražih, zbog poruke koju nosi - priča za "Novosti" Milica Ađančić (18), iz KUD "Kosovka devojka". - Dokle god ima dobrih ljudi, uvek će biti bolje. Večeras nas je ujedinio Vuk, a uvek nas ujedinjuje pesma, koji god jezik da govorimo.

Pročitajte još - TUGA: Preminula porodilja Jovana Milenković iz Kruševca!

Pozivu organizatora Humanitarnog udruženja "Marko Cara Milanović" odazvali su se i folklorši iz KUD "Srma" iz Kumanova.

- Uvek igramo u dobrotvorne svrhe, pomažemo deci u bolnicama, deci sa hendikepom, nastupamo u domovima za stara lica - kaže za "Novosti" koreograf Marjan Boškovski. - Ovde smo kao kod kuće.

Snežana Đurišić kao promoter akcije

Među mnogobrojnim učesnicima humanitarnog koncerta bila je i Snežana Đurišić, koju su organizatori i simbolično krunisali. Popularna estradna umetnica priča za "Novosti" da je za tužnu sudbinu bebe Vuka saznala kada se dogodila nesreća.

- Sećam se priče o toj tragediji, to su užasne ljudske sudbine i sve što mogu sada da kažem je da mi je veoma drago što sam deo humanitarnog programa, koji će pomoći dečaku i nadam se da to neće biti poslednji put - kaže za "Novosti" Snežana Đurišić. - Uzela sam ga u naručje i zaista, kada privijete bebu k sebi, iako je zaista samo po sebi sreća, talas tuge ne može da vas ne zahvati. Samo neka nam je živ i zdrav.

Istu želju imali su i u Humanitarnom udruženju "Marko Cara Milanović". Cela smotra održala se na veoma tužan dan za njih: Marko Milanović, mladić po kome je udruženje dobilo ime, bio je žrtva tragičnog udesa i u utorak je trebalo da napuni 26 godina.

Učesnici i kulturno-umetnička društva

- Pomagaćemo Vuku i u budućnosti, jer ako možemo da spasemo i usrećimo bar još jedan život posle ove večeri, našu smo misiju ispunili - svedoči za "Novosti" Miroljub Milanović, Markov otac i predsednik udruženja. - Zaista je Balkan igrao za Vuka, podigli smo celu Srbiju na noge. Uz nas su stale mnogobrojne institucije, narod Kruševca, kraj Ribarske reke, srce nam je puno. Verujem da je i Marko sada sa nama.

Pročitajte još - Teško povređenoj ženi se bore za život, beba rođena carskim rezom na "veštačkim plućima" (FOTO+VIDEO)

Na adresu porodice u susednom Đunisu gde sada zajedno žive Vuk, sa tetkom Teodorom, dekom Sašom i prabakom Nadeždom u međuvremenu pristižu pokloni iz cele Srbije, koja se pre sedam meseci molila da novorođenče preživi posledice udesa u kojima je izgubio roditelje. Molitve su uslišene...

Pripadnici saobraćajne policije

PODRŠKA

Gradsko rukovodstvo, predstavnici Turističke organizacije, Kulturnog centra, Auto-moto saveza, Saveta za bezbednost grada, MZ Kaonik prihvatili su pokroviteljstvo smotre. Podrška je stigla i od Agencije za bezbednost saobraćaja Srbije, čiji su predstavnici poklonili dva auto-sedišta porodici Milenković koja brine o Vuku. Pozivu su se odazvali i cela Saobraćajna policija Policijske uprave Kruševac. A tu su bili i pripadnici Vatrogasno-spasilačke jedinice, koji su pripremili i posebnu donaciju.

MILENKOVIĆI: SVAKA POMOĆ MNOGO ZNAČI

PORODICA Milenković koja brine o sinu njihove nastradale Jovane, svedoči da im mnogo znači svaka vrsta pomoći, kao i da su ideju o manifestaciji prihvatili s mnogo vere u dobre ljude. Mlada porodilja podlegla je teškim povredama samo dan nakon porođaja, dok je na licu mesta nastradao njen verenik Stefan. Beba Vuk je kao vitalno ugrožena prebačena u KC Kragujevac, gde su lekari uspeli da joj spasu život i posle tri meseca otpuštena je na kućno lečenje. Kako su posvedočili u ispovesti za "Novosti", sa Vukom vredno vežbaju i nadaju se potpunom oporavku dečaka.