NAJVEĆU petlju na auto-putu "Miloš Veliki" u Nepričavi, u Lajkovcu, već su prozvali - Kapija zapadne Srbije. To ne čudi, jer je ona spona Lajkovca, Valjeva, Lazarevca, te Ibarske magistrale, sa novom savremenom saobraćajnicom, a Nepričavci ponosno vele da je to, uz legendarnu dečju TV seriju "Priče iz Nepričave", još jedan razlog da njihovo selo bude i ostane vazda poznato.

Svako ko se u nedelju po podne zatekao pored trase auto-puta, srdačno je mahanjem pozdravljao otvorene autobuse u kojima su bili predsednik Srbije Aleksandar Vučić, te druge ugledne zvanice na putu za Ljig, gde je "Miloš Veliki" svečano otvoren. U Nepričavi su, kažu, posebno ponosni, jer je gradnja auto-puta i počela upravo u ovom selu.

- Svojevremeno, na ledini, nekoliko stotina metara od magistralnog puta za Valjevo i pruge Beograd - Bar, u njivu koju je država od vlasnika otkupila, ušli su bageri, kamioni, rovokopači - prisećaju se Nepričavci. - Niko tada nije mogao da zamisli da će da nikne ovakav prelep, savremen, moderan auto-put, kojim se Srbija s pravom ponosi.

Deonica od Lajkovca do Uba, duga 12,5 kilometara po mnogo čemu je jedinstvena. U Nepričavi se nalazi najveća petlja "Miloša Velikog", sa oko devet kilometara prilaznih puteva. Na njoj je i most, dug 400 metara, koji su neimari podigli specifičnim sistemom naguravanja - jedan od najtežih objekata na auto-putu, prelazi preko magistralnog puta za Valjevo i pruge Beograd - Bar. Međutim, ova deonica postala je, nedavno, poznata i po tome što su, zbog neadekvatno obavljenih radova, na pojedinim mestima morale da uslede zahtevne popravke ne samo kolovoza, već kompletne podloge ove moderne saobraćajnice.

- Uzdamo se u pomoć predsednika Srbije Aleksandra Vučića da sad kad je stigao auto-put kod nas niknu i nove fabrike, budu otvorena radna mesta - kažu žitelji Lajkovca okupljeni na petlji u Nepričavi. - Mi, Lajkovčani, odlično znamo šta za neko mesto znače saobraćajnice. Jer, Lajkovac je, početkom prošlog veka, nastao prolaskom uzane, "ćirine" pruge. Od tada, Lajkovac je sudbinski vezan za prugu i puteve...


Nadaleko poznata narodna pesma "Ide Mile lajkovačkom prugom", mogla bi, po svemu sudeći, da doživi i "novu verziju" - "Ide Mile 'Milošem Velikim'", predviđaju žitelji ove varošice, koja je svojevremeno bila veliki železnički čvor pruge uzanog koloseka u obe prethodne Jugoslavije... Znameniti, jedan od najvećih savremenih srpskih književnika Radovan Beli Marković, koji živi i stvara u Lajkovcu, napisao je roman "Lajkovačka pruga", a sada je varoš dobila još jednu - najmoderniju kopču sa svetom. Beli Marković je poručio da će "velelepna magistrala 'Miloša Velikog' pomoći da se Srbija ne skriva od sebe same i od sveta, da pokaže svu svoju lepotu".


PROČITAJTE JOŠ - VUČIĆ NA OTVARANjU AUTO-PUTA MILOŠ VELIKI: Sedamdeset godina sanjali smo ovaj san, postali smo bolji deo sveta


- Auto-put će značajno unaprediti kvalitet života, jer ćemo do Beograda stizati mnogo brže, nego do sada Ibarskom magistralom - kažu naši sagovornici. - Uz to, što je još značajnije, "Miloš Veliki" pruža neuporedivo veću sigurnost učesnicima u saobraćaju, jer je Ibarska magistrala do sada bila preopterećena. Poljoprivrednici, zanatlije, privreda, domaćini, lakše, brže i bezbednije dopremaće usluge i robu do milionskog tržišta Beograda i drugih gradova Srbije...

Otvaranje auto-puta uz kulturno-umetnički program


TURISTI ĆE LAKŠE STIZATI

OSIM što će doprineti kvalitetu života svih u njegovom okruženju, novi auto-put nemerljivo je značajan i za razvoj turizma ovog dela zapadne Srbije, odnosno Kolubarskog okruga - kaže Vladimir Ivanović iz Turističke organizacije Ljig. - Gosti restorana i seoskih turističkih domaćinstava neuporedivo lakše će doputovati. Uz rešavanje statusa i oporavka banje Ljig i izrade detaljnog urbanističkog plana Rajca, stvorili bi se uslovi za značajniji turistički razvoj Ljiga. Novim auto-putem lakše će se odlaziti, ali nadamo se i vraćati u ovaj deo Srbije.PROČITAJTE JOŠ - SVEČANO OTVOREN AUTO-PUT "MILOŠ VELIKI": Gotovo milijardu evra u 5.000 kilometara regionalnih puteva, najavljena gradnja auto-puta "Vožd Karađorđe"(FOTO+VIDEO)GRAĐANI SU ODUŠEVLjENI

OBRENOVČANI srećni su zbog otvaranja Auto-puta "Miloš Veliki", na deonici od Obrenovca do Ljiga i očekuju da će rasteretiti saobraćaj na Ibarskoj magistrali.

- To je fenomenalna stvar. Svaka čast, posebno Opštini Obrenovac što je uticala da se taj projekat završi - rekao je Slobodan Jović. - Vreme putovanja će biti značajno skraćeno, a biće i bezbednije.

Otvaranjem deonice od Obrenovca do Ljiga zadovoljna je i Mirjana Petrović, koja kaže da je svaki novi put bez rupa ostvarenje snova za sve vozače.

- Najvažnije je što će putovanje novom saobraćajnicom biti bezbednije, samo da bude još i osvetljen. Mi imamo tri elektrane u okolini i Obrenovac treba da sija kao Las Vegas - rekla je Petrovićeva.

Njena sugrađanka Bosiljka Stefanović izrazila je zadovoljstvo što će, zahvaljujući novom auto-putu, vreme putovanja biti značajno skraćeno.

- To je veoma značajno za sve koji putuju, idu na more. Većina moje rodbine putuje u Grčku. Svima srećan put na novom putu - dodala je Bosiljka.


GOVOR I PRESVLAČENjE

PREDSEDNIK Vučić primetio je prilikom posete NS "Obrenovac", da se ministarka saobraćaja Zorana Mihajlović presvukla. Umesto bele haljine obukla je crne pantalone. Objasnila je da je to uspela da uradi u toku pauze od sat vremena posle potpisivanja ugovora sa kineskom kompanijom. Predsednik joj je na to odgovorio da je on za to vreme pisao govor, kao i pre i posle toga.


KINA I SRBIJA - ČELIČNI PRIJATELjI

PREDSEDNIK Vučić zamolio je kinesku ambasadorku Čen Bo i predsednika Nacionalnog saveta za saradnju sa Kinom i Rusijom Tomislava Nikolića da prenesu poziv kineskom predsedniku Si Đi Pingu da dođe u Srbiju, obećavši da će mu prirediti doček kakav nikada nigde nije imao.

- Molim vas da prenesete poruku predsedniku Si Đi Pingu da je Srbija čelični prijatelj Kine. Čekamo vas, gospodine predsedniče, da vas ugostimo kako nikada niko u svetu nije. Od vas ne prihvatamo samo ne - poručio je Vučić.


NAROD JE VRHOVNI SUDIJA

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da ga priče o bojkotu izbora i parlamenta ne sekiraju. On je novinarima, tokom obilaska Auto-puta "Miloš Veliki", rekao da je narod "vrhovni sudija" i da je "narod taj koji odlučuje, a da je njegovo da radi".

- Moram da radim, oni neka pričaju o nastavku nerada - rekao je Vučić.

Na pitanje da li je počeo da popušta opoziciji i da li je pročitao njihove zahteve, odgovorio je da je "počeo da im popušta i da će ispuniti sve što traže".


PODACI
* 28,4 metra je širina auto-puta
* 200 kilometara odbojne ograde je postavljeno
* 700.000 TONA asfalta je prekrilo auto-put