MOMIR Jovanović (36), iz Novog Sada, prva je violina Srbije. To je odlučio stručni žiri na prvom Saboru violinista Srbije, održanom u Pranjanima kod Gornjeg Milanovca. Pobedniku je pripala nagrada - "škoda fabija".

- Presrećan sam, šta drugo mogu da kažem... Potičem iz porodice u kojoj su gotovo svi muzičari, a posebno mesto zauzima violina. Svi preci su svirali, pa tako i ja - rekao nam je Momir. - Završio sam nižu muzičku školu, ali planiram da nastavim školovanje.

Na prvom Saboru kolo je najbolje odsvirao Rade Radosavljević (52), iz Moravaca kod Ljiga, pesmu - Aleksandar Spasić (22), iz Vrbnice, dok je priznanje za najizvornije muziciranje stiglo u ruke Branka Đurića (18), iz Mionice.

- Ovo je izuzetan događaj za sve nas i vrhunski organizovan Sabor. Sigurno je da će ovo prerasti u svetski muzički spektakl - kazao je mladić.


PROČITAJTE JOŠ - SABOR U PRANjANIMA: Srpska violina dobila svoj dom


Zlatna violina pripala je Andrei Alimanović, osamnaestogodšnjoj devojci iz Krupnja.


U Pranjanima se okupilo 40.000 posetilaca


U Pranjanima je, prema proceni organizatora, prodefilovalo više od 40.000 ljudi sa svih strana Srbije, pa i sveta. Idejni tvorac Sabora Gvozden Nikolić, čuveni televizijski reporter iz ovog kraja, kaže da se nada da će takmičenje u Pranjanima zauvek ostati utemeljeno u duši srpskog naroda.


Andrei Alimanović "zlato"


- Svima je jasno da je već nakon prvog Sabora u Pranjanima, on stao rame uz rame sa Saborom u Guči, kao jedan od najvećih Sabora u Srbiji - rekao je Nikolić.