SVE je spremno za početak najveće trubačke fešte na svetu. U centru dragačevske prestonice, kraj Spomenika trubaču, u četvrtak će se zavijoriti saborska zastava, Guču će razdrmati pucnji prangija sa okolnih brda, grunuće trube i označiti početak četvorodnevne trubačke fešte. Domaćin ovogodišnjeg sabora, 59. po redu, jeste ministar Branislav Nedimović.

PROČITAJTE JOŠ - Guča: Sabor trubača se vraća u crkvenu portu

Pod ogromnim ugostiteljskim šatrama u Guči postavljeni su stolovi, kupus je složen u zemljane lonce, u kojima će se ovaj dragačevski specijalitet krčkati satima i danima, pripremljeni su ražnjevi za jagnjad i prasad, frižideri su već ohladili pivo, omiljeno piće gostiju na Saboru trubača... Gosti polako pristižu sa svih strana sveta.

- Jedva smo čekali današnji dan, da mi Dragačevci, kao dobri domaćini dočekamo naše goste i ispišemo novu stranicu velike trubačke istorije - kaže predsednik Opštine Lučani Milivoje Dolović. - Svi putevi koji vode ka Guči iz pravca Čačka, Kraljeva, Ivanjice, Požege i Užica su dovedeni u takvo stanje da gosti mogu bezbrižno da krenu na putovanje.

ALKO-TEST POLICIJA upozorava da će biti pojačane kontrole na svim prilaznim putevima ka Guči. Na izlasku iz dragačevske prestonice sve vozače će sačekati takozvani levak, kroz koji će morati da prođe svaki vozač, koji će biti prekontrolisan na testu za alkohol.

Dolović je podsetio da se ovogodišnji sabor vratio na mesto odakle je sve počelo - u portu gučke crkve, u kojoj će se nalaziti centralna bina. U varošici će biti postavljene i tri dodatne bine, i to ispred Doma kulture, kod Spomenika trubaču i ispred Poreske uprave. Na svim binama postavljeni su LED ekrani na kojima će se putem video-linka emitovati dešavanja sa centralne scene u porti, a na njima će se neprestano smenjivati trubački orkestri, finalisti ovogodišnjeg takmičenja.

U Guči se trenutno traži krevet više, jer su gotovo svi smeštajni kapaciteti u privatnom smeštaju rezervisani. Kada je reč o izdavanju javnih površina i ugostiteljskih objekata, interesovanje je znatno veće nego prethodne godine. Najviše stranaca očekuje se iz Slovenije, Francuske, Nemačke, Poljske, Italije, Mađarske, ali i iz Japana, Meksika, Kanade...

Dolović je naveo da je ovogodišnji, 59. sabor trubača uvertira za sledeći, jubilarni, koji će se iduće godine slaviti sedam dana. Svi programski sadržaji za posetioce su besplatni, a neće se naplaćivati ni parking.

Ugostitelji očekuju dobru zaradu. Cene su šarolike, mada će se one sigurno menjati kako Sabor bude odmicao i kako poseta bude veća. Tako će se rakija prodavati po ceni od 50 do čak 250 dinara, pivo od 150 do 250, sokovi oko 200, kilogram prasećeg pečenja od 1.200 do 1.700, a jagnjećeg i za više od 2.000 dinara. Porcija kupusa će moći da se pojede po ceni od 300 do 500 dinara.

- Vreme će nas poslužiti. Pripremamo se za veliki broj gostiju i nadamo se da će ovo biti rekordna godina po broju posetilaca na Saboru - kazali su nam ugostitelji.

Nakon svečanog otvaranja, počeće program Sabora, pa je već ubrzo planirano takmičenje pionirskih i omladinskih orkestara na pozornici Kulturnog centra, dok će na glavnoj bini biti održani koncerti majstora trube Saše Krstića i Dejana Jevđića, koji će nastupiti sa Danicom Krstić, a potom sledi koncert "Crvene jabuke".

PROČITAJTE JOŠ - Poslednje štimovanje za nastup na 59. Dragačevskom saboru (FOTO)

TRUBA POSAVINOM ODJEKUJE

NIJE truba samo da zatrubi, već da ljubav probudi, stihovi su uz koje se u Brčkom ustaje i igra već 15 godina, odnosno otkako na desnoj obali Save uoči Sabora u Guči, zagrme najbolji orkestri, koji duh dragačevske prestonice donesu u posavsku ravnicu. Toliko se već održava manifestacija "Guča u Brčkom", koju uz podršku Vlade Brčko distrikta BiH uspešno organizuje Slobodan Aleksić, vlasnik etno-restorana "Kolubara", a ove godine 59. Sabor je najavio orkestar Dejana Jevđića, višestrukog pobednika Guče i vlasnika zlatne trube koju dodeljuje Kompanija "Novosti". I ove godine je pripremljeno oko 500 porcija svadbarskog kupusa kao poklon posetiocima ove manifestacije koja je u sredu završena. (M. D.)