KROZ centar Novog Pazara, u majicama sa grbom svoje nekadašnje škole i grbom grada na Jošanici, "promarširali" su pripadnici 28. klase Srednje vojne škole kopnene vojske u Sarajevu. Okupili su, kažu, se da obeleže 40 godina od početka školovanja. Decenije, ratni vihor i daljina nisu ugrozili njihovo prijateljstvo, stečeno u sarajevskoj kasarni "Maršal Tito". Neki su se čak malo zbunili kada su ugledali sebilj (javnu česmu) isti kao onaj na Baščaršiji, koji im je, kad su došli u nepoznat grad ispod Trebevića, bio jedini orijentir.

Posle postrojavanja i smotre na gradskom bedemu, raport su, kao nekad, predali nekadašnjem načelniku klase, tada majoru Simu Stakiću. Od oko 350 nekadašnjih pitomaca, na susret je došlo njih oko osamdeset. I svi su doneli životne priče pisane po kasarnama od Vardara do Triglava.


Pročitajte još - Novi brigadiri uređuju plaže


Tokom ratnih devedesetih godina mnogi od njih su kao oficiri i podoficiri bili na različitim stranama, ali nisu prestali da budu prijatelji. Neki su u to ratno vreme napustili stroj i skinuli vojničku uniformu, mnogi nose ožiljke na telu i duši i sećanje na gubitke, ali ratne priče prilikom susreta ostavili su po strani.

Kao golobrade mladiće u školi su ih učili bratstvu i jedinstvu. Da su tu lekciju savladali pokazali su i posle četiri decenije. Na susret u Novom Pazaru došli su Hrvati, Slovenci, Bošnjaci, Srbi, Crnogorci i Makedonci. Uglavnom su vojni penzioneri, a mnogi sada imaju neka druga zanimanja. Rasute po celom svetu, okupila ih je želja da se ponovo sretnu.

Sa okupljanja u Novom Pazaru


Vide Trenčevski se kreće uz pomoć štaka, ali ga to nije sprečilo da dođe u Novi Pazar. Njegov zemljak Stojan Ginoski pozvao je drugove u svoje vinograde na berbu grožđa. Žika Vodeničar i Predrag Novaković zaplivali su u ozbiljne preduzetničke vode u Beogradu. Munib Ličina otisnuo se u politiku. Potpredsednik je Bošnjačke stranke u Crnoj Gori, ali i predsednik bratstva svih Ličina. Viobran Golubović je glumac u Nišu, a Žarko Vujović advokat u gradu na Nišavi.

O organizaciji susreta u Novom Pazaru brinuo je odbor na čijem čelu je bio Safet Miralemović. Zadovoljan je i kaže da je ovaj susret potvrdio ono što su znali - prijateljstvo između klasića nisu pokidali ni vreme ni drugi izazovi.


DOŠLI SA SVIH STRANA

Rasim Rišljanin i Fehim Ljuca su u Novi Pazar došli iz Holandije, Emsud Dedić iz Nemačke, Stipo Bartolov iz Austrije, Avgust Videmšek iz Slovenije... Dirljivi susreti, a noć kratka za mnoga sećanja na vreme od pre 40 godina. Načelnik klase Simo Stakić, obraćajući se nekadašnjim pitomcima, nije mogao da zadrži suze.