NA "Osmim susretima zlatarskih sela", na visu Džade u Muškovini, na Ivanjdan je palo nekoliko rekorda: delije iz Goračića su, kao niko do sada, suvereno vladale borilištima, zabeležena je najveća posećenost, a parkinzi na pašnjaku i duž asfaltnog puta bili su tesni, dok su među zapregama bili najteži volovi - 2.300 kilograma.

Pokazujući i spretnost i snagu, ekipa Goračića pobedila je u starim čobanskim veštinama - bacanju kamena s ramena, skoku udalj i nadvlačenju klička, ali i struganju balvana, a preslišali su rivale u odbojci i fudbalu.

PROČITAJTE JOŠ - Složna braća sa Zlatara oživela farmu


Uroš Gujaničić iz ekipe Muškovine najbrže je pretrčao stazu. U iscrpljujućoj borbi "teškaša" u nadvlačenju konopca, po vrućini, ekipa "Pilane" je u tek trećem pokušaju obezbedila pobedu nad "Zlataršpedom".

Kao i uvek - najveće zamnimanje posetilaca vladalo je za nadmetanje rabadžija. U vuči trupca jele, "četvorka" od 1,72 kubika, nagradu su odneli sin i otac Bojan i Vidan Petaković iz Draževića.

PROČITAJTE JOŠ - Zlatar leči dušu i telo 90 godina

- Golub i Šaronja, stari sedam godina, teški su oko 2,3 tone. Pušteni su u paši od Đurđevdana do prvog snega, dnevno dobiju po tri-četiri kilograma žita. Ovog proleća izvukli su 200 kubika građe komšijama - kaže Vidan Petaković, najbolji rabadžija Zlatara i okoline do idućeg Ivanjdana.

Susret na nekadašnjem sastajalištu čobana, drvoseča i rabadžija, na raskrsnici zlatarskih puteva u Muškovini i nadmorskoj visini od 1.450 metara, podsetio je na stara dobra vremena: kad su u narodu bili češći susreti i viđenja, a čula se zavičajna pesma "Oj, planino, moja mila, ti si mene odgajila..."

- Broj posetilaca obavezuje nas da za iduću godinu uredimo veći prostor za okupljanje i takmičenja, kao i da obezbedimo daleko više parking-mesta - kaže Verko Jovanović iz Organizacionog odbora.

SVE VIŠE MLADIH

INICIJATOR i stožer okupljanja je porodica Stojana Brajovića, užičkog penzionera, rodom iz Muškovine, na južnim padinama planine. Brajović naglašava da ga posebno raduje što sve veći broj mladeži i dece dolazi na zavičajna ognjišta i podseća na korene, pretke i blago planine. Domaćini "Osmih susreta zlatarskih sela" bili su selo Drmanovići i preduzeće "Složna braća" Vojka Purića, a darodavac nagrade za rabadžije "Srbijašume".