ORKESTAR Božidara Mladenovića (48), Bože Trubača iz Dublja kod Svilajnca, koji je na Dragačevskom saboru u Guči već devet godina među 20 najboljih, na ovogodišnjem takmičenju imaće zanimljivu konkurenciju. Orkestar Mihajla Mladenovića, čiji je šef ni manje ni više nego Božin sedmogodišnji unuk Mihajlo!

Boža će nastupiti sa svojim starijim sinom Miroslavom (29), drugom trubom u orkestru, mlađim sinom Danijelom (27), prvim tenorom, koji je dva puta na Saboru osvajao nagrade kao najbolji tenor, kome za zvanje majstor instrumenta nedostaje još jedna nagrada. Mihajlov orkestar činiće osam članova, od devet do 15 godina.

- TRUBU sam počeo da vežbam kao sedmogodišnjak. Učio me je deda Jovan Marković, takođe trubač. Moj unuk Mihajlo, Miroslavljev sin, počeo je sa 18 meseci. Nije znao ni sve reči, ali me je razumeo kako treba da duva. Prvi pehar osvojio je s pet godina na takmičenju u Poljskoj. Za Guču se kvalifikovao na predtakmičenju u Boljevcu, kao jedini u klasi - kaže Boža, koji je u Boljevcu četiri puta bio prva truba, a ove godine je osvojio najprestižniju nagradu - "Rakinu trubu", jer je pobedio na Memorijalu "Raka Kostić".

On je ponosan što će Mihajlo biti prvi sedmogodišnjak u Guči. Kaže da je Mihajlo božiji talenat, da ume da odsvira 18 numera i da se često dešavalo da ga nauči nekoj melodiji, a da je on sutradan izmeni. "Deda, ovako treba", kaže mu.

Pročitajte još: Guča: Sabor trubača se vraća u crkvenu portu

MIHAJLO je postao neizostavan na svakom veselju. Jednom nije hteo da svira na svadbi, jer je bio umoran. Pošto mlada nije htela da počne veselje bez njega, morao je da zasvira.

Deda Boža i unuk Mihajlo


- Truba je nešto sveto za našu porodicu. Pogotovu za mene. Odrastao sam u Grdelici bez roditelja, sa babom i dedom. Kada sam prvi put uhvatio trubu u ruke, činilo mi se kao da mi je neko poklonio sunce. Oženio sam se sa 19 godina, jer nisam imao para da se školujem. Njome sam othranio porodicu, svirajući na svadbama, krštenjima, punoletstvima i na ostalim slavljima. Voleo bih da Mihajlo i njegova braća, šestomesečni blizanci, kao i moji budući unuci, budu školovani muzičari. Jer, traješ koliko vrediš, a vrediš koliko daš od sebe i šta ostaviš - veli Boža.

Orkestar Mihajla Mladenovića (prvi zdesna)


BROJNE NAGRADE

BOŽIN orkestar je pobeđivao na međunarodnom takmičenju big bendova i duvačkih orkestara u Poljskoj 2015. i 2017. godine. U Guči su lane osvojili prvu nagradu za najbolje odsvirano kolo, u nominaciji za pobednika Sabora bili su treći, a Božidar je osvojio prvu nagradu za najbolje odsviranu pesmu. Pobeđuju, kaže, njihov ritam, žestina i način na koji to rade. Na binu Dragačevskog sabora prvi put se popeo 1984. godine, a orkestar je formirao 2011. godine.