OSMOGODIŠNjA Valentina Milošević iz Paraćina nikada nije gledala crtani film pred spavanje i nije se igrala sa ostalom decom, jer im njihovi roditelji to ne dozvoljavaju zbog toga što je njen tata u zatvoru. Ona ne zna kako izgleda kupanje u kadi, niti kuća koja ima električnu energiju. Ne zna za porodična okupljanja, niti šta je toplina doma... Ona, zapravo, i nema pravi dom. Živi u sobici sa majkom Marijom Slavković, dok u kuhinji spavaju njeni deka i baka. U njoj su i sve stvari iz dela kuće koji je pre dve godine uništio požar.

- Retko pišem domaći pored sveće. Gledam da ga uradim po danu. Volela bih da imamo struju - stidljivo kaže Valentina i pribija se uz majčine skute. Na ostala pitanja odgovarala je sa da i ne, grleći majku i skrivajući pogled. U njenim setnim očima sreća je zaiskrila samo kada je rekla da će ići u Sokobanju na četvorodnevnu rekreativnu nastavu.

Njena majka, sa kojom smo razgovarali ispred kuće, rekla nam je da je Valentina svetlo, osim uličnog, prvi put videla u školskoj učinioci. Odmah ju je pitala zašto oni moraju da žive uz sveću. Majka je često odvajala i od svojih usta da devojčica ne bi bila gladna...

PROČITAJTE I:BORBA ZA OLIVERIN ŽIVOT: Posle tumora materice, snašla ju je nova muka, ali uz sebe ima supruga koji se lavovski bori za nju


- U januaru nam je ukinut dečji dodatak. Nemam stalni posao, pa sakupljam flaše i puževe i radim po kućama kad god me neko pozove, iako je to rizično za moje oštećeno koleno, koje sam jednom već operisala. Preporučili su mi novu operaciju u Beogradu, ali, niti imam para da odem, niti da se lečim. Srećom, ne plaćam bar lekove protiv dijabetesa - kaže Marija.

Emilija Živanović sa Velentinom


Ona dodaje da im je struja isključena pre deset godina zbog neplaćenog duga, da su one u toj kući po odluci suda, jer otac ne može da plaća alimentaciju za Valentinu, i da joj svekar i svekrva stalno prete da će ih izbaciti na ulicu.

KAKO UPLATITI POMOĆ

AKCIJU pomoći samohranoj majci pokrenulo je Udruženje "Paraćin - mali grad veliko srce", a podržava je Fond humanosti "Večernjih novosti".

- Sakupljamo novac da bismo mogli da im bar na godinu dana iznajmimo neku kuću, doneli smo garderobu za Valentinu i novac kojim će platiti rekreativnu nastavu - kaže Emilija Živanović, zastupnik udruženja.

Oni koji žele da im pomognu, mogu to da učine na žiro-račun Fonda humanosti "Večernjih novosti" 205-5621-06 ili na žiro-račun paraćinskog udruženja 205-0000000265615-98, Komercijalna banka.