Poruke sa „Dana gljiva“: Otrov vreba čak i iz šampinjona!
03. 06. 2019. u 13:14
Međunarodni "Dani gljiva" četvrti put održani u Paljanu kod Ćuprije. Samonikle pečurke mogu da beru samo oni dobro obučeni. Najmlađa licencirana gljivarka Ženja Vasić Savkov ima samo 14 godina
Najmlađa: Ženja Vasić Savkov (14) jedina sa licencom gljivara, pored majke Slavke
PRVO što sam naučila od iskusnih gljivara je da je veoma opasno brati male, bele gljive. Kada se oformi, znate da je to sunčanica, a kada je mala, može da bude i neka veoma otrovna. Pre neki dan sam naterala komšije da bace nejestive šampinjone, koje su ubrali. Zato nam je cilj da edukujemo ljude i da omasovimo ovakve manifestacije, jer bi Srbi radije išli na roštiljijadu, nego na gljive - rekla nam je gljivarka iz Niša Mirjana Igrutinović, na četvrtim međunarodnim "Danima gljiva", održanim tokom vikenda na imanju Konjičkog kluba "Nebesko brdo" Slaviše Milosavljevića u Paljanu kod Ćuprije.
Više od 150 gljivara iz cele Srbije, Hrvatske i Grčke, u subotu je bralo samonikle pečurke na obodima Južnog Kučaja, a juče je napravilo izložbu.
PROČITAJTE JOŠ: Zrnca umovanja iz starovlaške škole života
- U Srbiji ima više od hiljadu vrsta gljiva, a mi smo determinisali 150. Nažalost, ima mnogo samozvanih gljivara, koji, na primer, najsmrtonosniju pečurku na ovom području, zelenu pupavku, lako mogu da zamene sa zelenim zekom. To je veoma podmukla gljiva, jer se prvi simptomi trovanja javljaju posle nedelju dana - ocenio je predsednik Udruženja gljivara i ljubitelja prirode "Gorun" iz Ćuprije, jedinog u Pomoravlju, Radmilo Pecić.
Dodaje, da ljudi zaborave šta su jeli, a otkazuju im pluća, bubrezi i jetra. Zavodnicu, koja izaziva gastrointestinalne smetnje, pak, mešaju sa lisičarkom i zato je cilj ovakvih manifestacija da ljudima skrenu pažnju da je opasno da se u svet gljiva ulazi na "mala vrata".
Mirjana Igrutinović

Iako ne voli da jede gljive, Ženja Vasić Savkov (14), najmlađa i jedina maloletna licencirana gljivarka u Srbiji, rekla je da je sigurna šta bere, ali da joj se po izgledu najviše dopada muhara, koja je otrovna.
PROČITAJTE JOŠ: SUSRET SA ISTORIJOM: Kako su se razišli Koča Popović i Tito
GRČKI RECEPT ZA ŠPAGETE
ZA sve ljubitelje gljiva srpski pasulj skuvao je domaćin Slaviša Milosavljević, a špagete sa pečurkama Fotis Paraskeidis, član Saveza gljivara iz Grčke.
Gurmani čekali u redu za špagete gosta iz Grčke Fotisa Paraskeidisa

- To je grčki recept. Špagete se kuvaju sa belim vinom, lukom i suvim vrganjima, a na kraju se narendaju crni tartufi - otkrio je predsednik Saveza gljivara Grčke Jorgos Konstatinidis, i dodao da i u Grčkoj postoje veoma opasne gljive, pa se trude da edukuju ljubitelje ovog povrća.