ŠVAJCARSKA organizacija WORLD.MINDS koja svake godine u decembru na konferenciji okuplja vodeće svetske naučnike, inovatore, biznis lidere i umetnike, rešila je da prvi put napusti granice svoje zemlje i baš u Srbiji organizuje jedan takav simpozijum, koji će se održati 23. maja u Narodnom pozorištu u Beogradu.

WORLD.MINDS zajednicu čine više od hiljadu visokorangiranih pojedinaca, među kojima su nobelovci, državnici, profesori univerziteta, ambasadori i pisci koji su dali značajan doprinos nauci, umetnosti i biznisu. Beograd će na ovaj način postati svetski centar za razmenu prestižnih inovativnih rešenja u oblasti robotike, astrofizike, medicine, molekularne biologije, psihologije, marketinga, umetnosti i sporta.

Poseban akcenat na skupu biće na mladim istraživačima, studentima na doktorskim i postdoktorskim studijama iz Srbije i regiona. Našu zemlju ove godine predstavljaće BioSense institut, naučno-istraživački institut koji se bavi razvojem, uvođenjem i promocijom naprednih IKT rešenja u poljoprivredi, 3Lateral - vodeći proizvođač digitalne humane tehnologije i kreativnog sadržaja i Teslagram, tehnologija koja se razvija na Institutu za fiziku i predstavlja najbolji sistem zaštite od falsifikovanja.

- Teslagram je vrlo interesantna tehnologija koja od ljuspica sa krila leptira pravi sigurnosne elemente i na taj način omogućava kako da se ti elementi pročitaju, identifikuju i zakače na različite vrste predmeta, poput dokumenata, kreditnih kartica, satova, garderobe i tako ih zaštite od falsifikovanja - priča, za "Novosti", Marija Mitrović Danilov sa Instituta za fiziku. - Simpozijum nam je odlična prilika da Teslagram predstavimo našim kolegama iz zemlje i inostranstva, ljudima iz poslovnog sveta, kao i umetnicima.

Zašto su baš Srbiju izabrali da bude domaćin ovog prestižnog simpozijuma, naša sagovornica vidi u potencijalu srpskih instituta i kompanija.

Pročitajte još: Srpski naučnici prvi put na konferenciji World Minds u Cirihu

Na konferenciji u decembru učestvovalo je više od 30 predstavnika iz Srbije, a priliku da budu među 11 odabranih govornika imala su dva naša stručnjaka, prof. Miroslav Đorđević, profesor urologije i hirurgije na Medicinskom fakultetu u Beogradu, i Vladimir Mastilović, osnivač kompanije 3Lateral, koja razvija napredne tehnologije koje su osnova budućih formi digitalnih medija.

OSNIVAČ

BILO mi je veliko zadovoljstvo kada sam dobio poziv da dođemo u Srbiju, koja će imati priliku da nam bude domaćin. Ovo je odlična šansa da srpski naučnici i drugi mislioci prenesu svoje znanje, iskustvo i ideje za novu budućnost, kako bi se sa njihovim dostignućima upoznao širi krug ljudi iz međunarodne zajednice - kaže Rolf Dobeli, osnivač organizacije WORLD.MINDS.