Sa tri godine molila je majku da joj u muzičkoj školi pokaže saksofon i da ga nosi kući, sa četiri je imala prvi nastup na novogodišnjem koncertu, a sa pet i po upisala je prvi razred saksofona u koji se, inače, upisuju deca sa jedanaest!

Kad je prošle godine, sa šest, nastupala na međunarodnom festivalu "Davorin Jenko", žiri je, u neverici, proveravao da njeno godište nije neka greška. Najmlađi takmičari bili su bar četiri godine stariji, a Kristina Vasić, dražesna mala devojčica iz Paraćina, odsvirala je za sjajnu drugu nagradu. Prošlog meseca, tek što je napunila sedam, na istom muzičkom događaju "oduvala" je sve! Osvojila je zlatnu medalju i pehar, oduševila žiri, opet ubedljivo najmlađa u svojoj kategoriji. Sa 98 poena od mogućih sto postala je laureat.

MALA velika saksofonistkinja Kika kaže da ne pamti kad je prvi put uzela saksofon u ruke. Razumljivo, jer ga je slušala još dok je bila u maminom stomaku, a prvi put je "duvala" u veliki instrument dok je bio veći od nje.

- Kad sam bila trudna sa Kikom, pratila sam saksofoniste koji su se pripremali za takmičenja, a koleginice su mi još tada govorile da će mi dete sigurno biti saksofonista - priča Milica Pošarac Vasić, Kristinina majka, klavirski saradnik u paraćinskoj Muzičkoj školi "Milenko Živković".

Pročitajte još - Kad saksofon "oplete" žagubičko kolce

Da je vrag odneo šalu, shvatila je, međutim, kad je trogodišnja Kika naterala da iz škole kući ponese veliki alt saksofon.

- Držala sam taj, za nju ogromni instrument, a ona je pokušavala da svira. Posle godinu dana ubedila nas je da krene na časove pa smo kupili, njoj primeren, mali sopran saksofon, da bi mogla da dohvati dirke. Sa pet i po godina pošla je zvanično u prvi razred i njen profesor odmah je video da vlada scenom i da nema tremu. Onda je odlučio da je vodi na takmičenje za koje smo program pripremili za mesec i po, i to je ta prva velika nagrada na međunarodnom festivalu "Davorin Jenko" - objašnjava nam Kikina majka hronologiju razvoja neverovatnog muzičkog talenta.

SAKSOFON se u muzičkoj školi uči četiri godine, a darovita devojčica, koja je 2012. godište, u klasi je sa decom koja su rođena 2008. Zbog toga je morala da obnovi prvi razred, a majka se plaši da će narednu godinu biti prinuđena da pauzira. Uz to, Kristina je krenula u prvi razred osnovne, pa je uklapanje obaveza, posebno u sezoni takmičenja, prava vratolomija. Jer Kika, kao i svako dete, mora da ima vreme i da se igra. Uz časove u muzičkoj dva puta nedeljno, ona svakodnevno kod kuće svira najmanje sat, jer je saksofon instrument koji zahteva kontinuitet i stalnu vežbu.

Živo prateći razgovor dok gleda i sluša snimak svog nastupa, vanserijski talentovana devojčica nam objašnjava da od svih stvari na svetu najviše voli da svira. Muzička joj je škola draža od "obične", a saksofon od matematike.

- Uživam u aplauzima i na nastupima baš nikad nemam tremu, a nije mi ni naporno jer obožavam svoj instrument.

Na pitanje šta će biti kad poraste, Kika nije imala nikakvu dilemu:

- Biću najbolji saksofonista!


OBOŽAVA DALFER

Muzički uzor ove nežne devojčice je Kendi Dalfer, holandska saksofonistkinja, jedna od najistaknutijih u svetu, uz to atraktivnog izgleda, koja svira najviše džez. Po fizičkom izgledu, mala Kristina i jeste minijaturna Kendi.


ŠTEDE ZA KIKINO ŠKOLOVANjE

Ova muzička porodica potpuno je posvećena ćerkinom napretku i, kako kaže otac Boban, već štede da bi joj, u budućnosti, omogućili studije saksofona na najprestižnijoj akademiji u Beču. U planu su im i letnji kampovi u Evropi radi usavršavanja kod vodećih stručnjaka. A Kikinu svirku, osim međunarodnog žirija na takmičenjima, čija je miljenica, visoko vrednuju i poznati muzički pedagozi Bunford Gabor i Bojan Vukelić, kao i jedan od najvećih evropskih eksperata za saksofon, Slovenac Matjaž Drevenšek.