Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obišao je danas na Koridoru 10 u Grdeličkoj klisuri brdo Momin kamen i čestitao predstavnicima izvođača radova i alpinistima, koji su radili na savladavanju te kosine iznad autoputa, poručivši da će i njihova deca biti ponosna na njihov graditeljski poduhvat.

Momin kamen, poznat po istomenom kamenolomu, bila je jedna od najzahtevnijih tačaka na trasi autoputa u Grdeličkoj klisuri i južnom kraku Koridora 10, a Vučić je rekao:

"Vi ste se ovde pentrali. Ovo su najhrabiji momci koji su se peli uz ovu čuku, to je herojsko delo. Treba da budete ponosni na ono što ste uradili", poručio je Vučić.

U razgovoru ih je pitao da li je bilo teško i primetio da su to "momci koji su uvek spremni i jaki".

"Građevinski alpinisti" su zahvalili predsedniku na tim rečima, nakon čega je Vučić primetio da su oni izdržali i sneg i kišu i druge nepovoljne vremenske uslove, ali da su i dalje njihove "oči tople, sretne i zadovolje".

Ministarka građevine, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović u obraćanju radnicima je rekla da Srbija sa novog autoputa u Grdelici šalje poruku da želi da se povezuje, da se razvija, bude moderna.

"Srbija to može i hoće, a ovaj put je pocetak onoga sto ćemo u budućnosti uraditi", rekla je Mihajlović.

Vučić sa alpinistima, foto I.Mitić


Ona je istakla da je to najveličanstveniji deo Koridora, ali i jedan od najzahtevnijih i da je bilo teško "ukrotiti" Momin kamen i da je bilo posla i za alpiniste.

Mihajlović je dodala i da nije čudno što se ovo mesto naziva "dolina zla" ili "balkanskla lepotica".

Podsetila je da je u izgradnju na toj deonici bilo utrošeno više od 100 tona ekploziva, a da je 650 kubika kamena uklonjeno.

Da bi dočarala kolika je to količina, ministarka je rekla da bi to bili kamioni od Horgosa do Preseva.

To je kamen koriscen u Grdelici, ali nije Momin kamen samo broj. To je i legenda i istorija, nema vojske koja nije ovde prosla, napomenula je ministarka.


Ona je navela da je postojala i statua devojke Mome koja je zbog nesrećne ljubavi okoncala zivot, a da se kamen sa ovog mesta nalazi i na Zejtinliku.

Put je rađen i noću, kaže ministarka, a predsednik je bio uz ministarstvo i izvođače u svim kritičnim trenucima.

"Sa predsednikom smo dogovarali i razgovarali o svim problermima", rekla je i zahvalila i Vladi Srbije koja je uvek operativno stala uz Ministarstvo saobraćaja da bismo mi ovde mogli da stojimo ponosno i imamo najlepsi auto put u Evropi.