Kataklizma iz 2014. se neće ponoviti! Ovo tvrde u nadležnim službama za odbranu od poplava, čiji timovi od danas neprekidno dežuraju na srpskim rekama. Iako meteorolozi najavljuju da se do petka očekuju obilne padavine koje mogu dovesti do izlivanja reka, bedemi su spremni, a iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda poručuju da će najavljene padavine biti značajno manje nego pre pet godina.

Ono što, međutim, brine jeste da se i 2014. tvrdilo da je sve pod kontrolom, a preko noći su bujice počele da ruše sve pred sobom. Nepoznanica je i količina vode koja će stići iz susednih država, Hrvatske i BiH.

Nadležni iz "Srbijavoda" kažu da su vodostaji velikih reka sada ispod uobičajenog nivoa i da se ne očekuje ništa dramatično. Ipak, u pripravnosti su.

Prema rečima Nedeljka Todorovića, meteorologa RHMZ-a, hidrološka i meteorološka situacija ovog proleća potpuno je drugačija nego pre pet godina. Ciklon koji dolazi iz Italije i uslovljava padavine proširiće se na zapadni Balkan i doneti pet-šest kišnih dana.

- Na istoku i jugoistoku Srbije će pasti između 40 i 80 litara po kvadratnom metru, a u centralnoj i zapadnoj Srbiji i Vojvodini između 80 i 120 litara po kvadratnom metru - kaže Todorović. - Toliko bi kiše palo za pet dana. U poređenju sa 2014, to je višestruko manja količina.


Todorović ističe da je sada situacija potpuno drugačija u odnosu na maj pre pet godina, kada su bili kišni i mart i april.

- Ove godine su februar i mart bili sušni, a kiše su počele tek u aprilu - navodi Todorović.

PROČITAJTE I:RHMZ OPET IZDAO UPOZORENjE: Pred nama pet dana obilnih padavina


Generalni direktor "Srbijavoda" Goran Puzović kaže da su vodostaji velikih reka kao što su Sava, Drina i Tisa zasad niski i ispod upozoravajućeg nivoa. Dodaje da se u naredna dva-tri dana očekuje porast nivoa Save, ali da situacija neće biti dramatična kao 2014.

- Kontaktirali smo sa lokalnim štabovima i naložili da budu u pripravnosti kada je reč o opremi i mehanizaciji - navodi Puzović.

Iako je Sava kod Šapca tek prešla 265 centimetara, Šapčani se ovih dana prisećaju maja 2014. Ipak, nadležne službe ističu da situaciju pažljivo prate i da, bar što se ovog dela priobalja tiče, nema razloga za brigu. Prognozirani vodostaji na Savi kod Šapca su od 265 do 345 centimetara, što je ispod nivoa kada se proglašavaju vanredne mere.

- Šabac je odbranjen i pri vodostaju od 666 centimetara te 2014, ne treba da strepimo, ali oprez je potreban. Podsetiću vas da su i tada prognoze bile različite pa čak i utešne, ali onda je za nekoliko dana palo mnogo kiše u regionu - kaže narodni poslanik dr Boban Birmančević, koji je tada učestvovao u odbrani grada.

Zasad, u okolini Šapca nema izlivanja ni u nebranjenim atarima, niti su po njivama primećena vodena ogledala, ali se očekuju narednih dana.

PROČITAJTE I: U PONEDELjAK I UTORAK POTOP: Operativni tim uveo dežurstva na 24 sata, moguće izlivanje Save i Dunava


- Izdali smo upozorenje da građani zaštite svoju imovinu u priobalju reka, naročito u nebranjenim atarima uz Drinu i Savu - kaže Miroljub Stanić, načelnik Štaba za vanredne situacije opštine Bogatić. - Ne brine nas kiša koja pada na našem području, ali problem može da bude ono što nam dolazi iz Hrvatske i BiH.

Stanić kaže da su sve službe u pripravnosti i da će tako i ostati narednih kritičnih dana, kada se očekuje porast nivoa podzemnih voda. Mačva, ravnica gde se nalazi opština Bogatić, inače kuburi sa visokim nivoom tih voda pa može doći do plavljenja podruma, depresija, njiva uz reke u nebranjenim delovima, gde ne postoje obaloutvrde...

- Dotok Drine zasad je nizak, a iz akumulacionih jezera ovih dana ispušten je višak vode da bi mogli da prime padavine koje nam dolaze. Treba biti obazriv, jer su prognoze vodostaja i ovih dana bile pogrešne za po tri centimetra, što nije mnogo, ali jasno govori o nepredvidivosti klime - upozorava Stanić.


U OBRENOVCU SVE POD KONTROLOM

PREDSEDNIK opštine Obrenovac Miroslav Čučković na svom tviter-nalogu redovno objavljuje izveštaje o trenutnom vodostaju, kao i fotografije kritičnih lokacija.

Prema poslednjim informacijama, Sava na Perilu je u koritu skoro 100 metara od nasipa gde je bio proboj 2014. godine.

- Tamnava je u koritu, na Ćemanovom mostu može i da se preskoči. Kolubara je u Crljenima u koritu 50 metara od nasipa. Nasip Ćikovac u Velikom Polju - suvo sve - napisao je Čučković na "Tviteru".