LjUBAVNA priča kralja Atile i prelepe Ečke u dvorcu Kaštel, prvi poljupci prestolonaslednika Franca Ferdinanda i njegove Sofije krajem 19. veka, samo su deo tajni koje čuva mistični dvorac u Ečki, a uz pomoć hiljada i hiljada pravničkih spisa, u njih je pokušao da pronikne pravnik svetske reputacije i književnik Tibor Varadi.

"Dogodilo se u Ečki" je treći dokumentarni roman Tibora Varadija nastao na osnovu spisa iz porodične advokatske kancelarije osnovane krajem 19. veka. Sa prethodne dve, "Spisi i ljudi"i"Put u juče", ova knjiga čini jedinstvenu trilogiju u kojoj se dodiruje i pretapa svet sudskih akata, ljubavnih zapleta i raspleta, zanimljivih priča i književnosti.

- Moj deda i otac čuvali su spise i, koliko znam, nigde u Banatu nema sačuvanih advokatskih spisa, otac mi je puno pomogao i olakšao posao, izdvojio ih je nekoliko hiljada najinteresantnijih - naglasio je Tibor Varadi, pričajući na promociji priču o izvesnoj Katarini, koja je gospodinu Gosmanu pokazala šipak i magareće uši.

Najpre je, kako kaže Varadi, to poricala, pa onda priznala, uz napomenu da je bila izazvana od gospodina Gosmana, koji je nju nazvao "crvena krmača"...


Pročitajte još: ŽIVOT "LADE" KROZ VEKOVE: U Salonu Narodnog muzeja u Zrenjaninu predstavljena 63 dela 46 autora

- Tu se negde upliće advokatska mudrost, iskustvo i znanje mog dede, pa je na sudu, gospođa Katarina rekla da je šipak i magareće uši pokazala, u stvari, sinu gospodina Gosmana, a ne lično njemu, a sin je nije zbog toga tužio... - objašnjava Varadi.

Tibor Varadi


Ovakvih i sličnih zavrzlama u dokumentarnom romanu "Dogodilo se u Ečki" koliko hoćete, a nekih od njih dotakli su se recenzenti Ivan Ivanji, prof. dr Milivoj Nenin i Milan Bjelogrlić, direktor Biblioteke u Zrenjaninu, koji su nadahnuto pričali o novoj knjizi pravnika i pisca Tibora Varadija, na promociji u salonu Narodnog muzeja u Zrenjaninu.