OKO 2.000 takmičara iz 40 država ukrstilo je mačeve tokom protekla četiri dana među zidinama Smederevske tvrđave, na 10. svetskom prvenstvu u nacionalnim istorijskim srednjovekovnim borbama "Bitka nacija".

Spektakl unutar zidina srednjovekovne tvrđave, čiji je domaćin prvi put bila Srbija, privukao je za četiri dana na hiljade posetilaca koji su uživali na poprištima viteških igara.

Takmičenja su organizovana u tri arene. Vitezovi su odmerili snage u pet vrsta dvoboja - jedan na jedan, muške i ženske borbe, grupne bitke pet na pet i velike muške bitke 12 na 12 i 30 na 30.

Finalni dan bio je rezervisan za borbu koja se prvi put održava na turniru, a to je bitka "Bohurt", gde se nadmeću vojske sa po 150 članova.

Osim u arenama specijalno pripremljenim za ovu priliku, borbe vitezova poput onih iz 15. veka u punom oklopu, odigravale su se u dvorcu despota Đurađa Brankovića. Spektakularne kulise za ovaj događaj oduševile su publiku.

Vitezovi u srednjovekovnim kostimima, na jednoj od najutentičnijih priredbi u Evropi, prikazali su realne borbe. Prema pravilima, pobednik je onaj koji ostane na nogama. Bilo je dosta povreda, razbijenih glava, a Hitna pomoć je intervenisala nebrojeno puta. Srećom, reč je o lakšim povredama, mada su pojedini posetioci bili zbunjeni, misleći da je reč o simulaciji borbe.


MALIŠANI Među posetiocima iz cele Srbije, bilo je i mnogo dece za koju je organizovan turnir u streličarstvu, slikanje sa vitezovima, isprobavanje oklopa i šlemova.

Jedinstven i uzbudljiv turnir okupio je učesnike mnogih nacionalnosti, njih oko 2.000, a i Srbija je imala svoj tim vitezova.

PROČITAJTE I: ''BITKA NACIJA'': Srednjevekovni spektakl na Smederevskoj tvrđavi od 2. do 5. maja


Program su obogatili muzički nastupi u tvrđavi i rok koncerti na gradskom trgu gde su, pored ostalih, nastupali "D Rok", "Nikola Čubrilo bend", "Ju grupa", "Generacija 5", "Prljavi Romeo", "Alogija" i "Ortodoks Kelts".RUSIJA POBEDNIK

VELIKIM masovnim takmičenjem, "bohurt" borbom 150 na 150, koja je prvi put održana baš u Srbiji, i veličanstvenom pobedom Rusije, završeno je Svetsko prvenstvo u nacionalnim istorijskim srednjovekovnim borbama "Bitka nacija".


Drugo mesto osvojili su vitezovi iz Ukrajine, dok su se na treće mesto plasirali reprezentativci iz Moldavije.