NA tradicionalnoj 12. međunarodnoj menjaži pivskih čaša i suvenira, održanoj nedavno u Minsku, među gotovo 200 učesnika iz sveta, bio je i tim iz Srbije. Na nesvakidašnju izložbu, u svojevrsni raj za pivopije i ljubitelje pivskih rekvizita u Belorusiji, otišao je naš osmočlani tim, sa dva automobila krcata pivskim flašama, čašama, kraft pivima, retkim, starim otvaračima za flaše, pampurima i raznovrsnim reklamnim materijalom. Posle petodnevne avanture i prevaljenih oko 3.000 kilometara, vratili su se sa novim kolekcionarskim primercima i zadovoljni razmenom.

Pročitajte još: Kako su pivski mitovi otišli u istoriju?

Po rečima Veljka Barnića, najmlađeg člana tima i Udruženja srpskih kolekcionara pivskih čaša i suvenira, koje neguje ovaj neobičan hobi, stare čaše, flaše i reklamni metarijal srpskih pivara, kao i domaća zanatska piva, uspešno su trampili za primerke iz Poljske, Češke, Nemačke, Rusije, Belorusije, Litvanije...

- Bilo je predivno iskustvo, ne samo menjaža, druženje sa ljudima iz celog sveta koji neguju isti hobi, ispijanje najrazličitijih piva, već i samo putovanje kroz nekoliko zemalja do festivala u Minsku - kaže Bojan Milačić. - Princip je da svako na svoj štand iznese svoju ponudu, a zatim se međusobno razmenjujemo. Pošto u Srbiji ima ukupno 15 članova Udruženja, za svakog od njih smo doneli mnogo kolekcionarskih "poslastica".

Pročitajte još: Evropa baš voli pivo iz Srbije

Kako naši sagovornici kažu, naša ekipa drugi put učestvuje u Minsku, ali obilazi i druge festivale širom sveta. Osim toga, već dva puta "pivska menjaža" je organizovana i u Srbiji.

- Dok su prve dve međunarodne razmene održane u sklopu "Bir festa", ove godine će biti u Zrenjaninu za vreme "Dana piva", 30. i 31. avgusta - kaže Barnić.

- Osim Beograđana, članovi našeg udruženja su iz Zrenjanina, Novog Sada, Loznice, Kragujevca i Batočine. Očekujemo da naš festival ovog leta bude vrlo posećen, kao i prethodnih godina, jer je i svuda po svetu srpski tim među omiljenim. Poznati smo po dobroj energiji, raspoloženju, a naš štand po šalama i smehu.

Po rečima i ostale šestorice, Miroslava Tomića, Božidara Čolića, Dušana Smoljanovića, Željka Grujina, Igora Tadića i Ivana Markovića, gotovo svaki restoran u Minsku ima svoju proizvodnju piva, pa piće od hmelja može da se kupi u svim bojama i ukusima. To je, kažu, ono što nedostaje kod nas.

PIVOPIJE VOLE NAŠU RAKIJU

OSIM što smo nosili desetine flaša raznovrsnog domaćeg piva, poneli smo i nekoliko litara šljivovice za naše drugare iz Belorusije, Poljske i Letonije, jer su "poludeli" za njom od kada su je probali - kaže Barnić kroz smeh. - Zbog pravila na beloruskoj granici, da po osobi može da se unese svega tri litra alkohola, morali smo da se vratimo u Poljsku i ostavimo višak tereta, među kojim je bila i rakija. Ali, rakija će ih čekati u Zrenjaninu na "Danima piva".