ČUVENE ratarske sveće koje mogu da budu teške i do 60 kilograma i visoke skoro četiri metra, počinju da gore na Vaskrs, a pale se svakog praznika i vikendom. Ovaj običaj star je više vekova i ima ga samo manastir Tronoša, kod Loznice, a ekipa "Novosti" prva je u istoriji ove svetinje koja je dobila blagoslov da zabeleži izlivanje džinovskih voštanica.

Pročitajte još: Manastir Tronoša još sija sjajem Nemanjića

Po predanju, ovaj lep običaj uveli su monasi koji su u Tronošu dolazili sa Svete Gore. Sveće u manastir donose meštani sela oko svetinje i to iz Tršića, Korenite, Voćnjaka, Zaječe, Paskovca i Gornje Borine, na Veliki četvrtak, noseći ih uz litiju, moleći se da im njive bolje rode. Ovaj običaj nije prekidan ni u vreme najvećih kriza i nemaština, samo bi voštanice bile manje, ali su i tada bile neuporedivo veće od onih koje se svakodnevno pale u crkvi.

Nove sveće prave se od voska koji je ostao od starih, ali meštani daju i priloge u voštanim pločama. Na Veliku sredu, sveću u manastiru izlivaju meštani Korenite i okoline, a u ponedeljak su to radili oni iz Zajače i susednih sela.

Zoran Milićević, Vlaso Antonić, Branislav Stevanović, Zoran Đurić i Radoslav Đurić, pokazali su nam u sredu kako se izliva velika "ratarska sveća".


Pročitajte još: SVETINjI S LjUBAVLjU: Jubilej manastira TronošaMeštani sa džinovskim svećama u manastiru Tronoša

- Kad vosak počne da peni, najpre ga procedimo, a zatim sipamo u kalup - priča nam Zoran Milićević, jedan od učesnika u ovom poslušanju za manastir. - Kalup punimo voskom do vrha. Uveče, kad se ohladi, moramo da dolijemo još voska, jer se, pri hlađenju, smanjuje njegov nivo za 10 do 20 centimetara.

Sipanje voska u kalupe

Tako su, kažu ovi Jadrani, radili i njihovi stari. Ranko Mićić, Dragan Sekulić, Marko Maksić i Milutin Perić, činili su ekipu koja je pre dva dana izlila sveću za Zajaču i okolinu. Bez greške, kao i obično. Sve se odvija uz budno oko oca Nikolaja, koji je u Tronoši skoro pola veka učesnik i svedok ovog lepog običaja, retkog u pravoslavnom i hrišćanskom svetu.