PULICEROVA nagrada mi prija, i žao mi je što je nisam dobio ranije, kada sam bio u finalu s nekim drugim fotografijama. Ali ovo priznanje neće promeniti ništa u mom životu i načinu rada. Uvek mi je sledeći zadatak najvažniji, fokusiran sam na to kako ću da uradim nove slike, jer je za mene nagrada svaka objavljena fotografija.

Ovako, za "Novosti", govori Goran Tomašević, foto-reporter agencije Rojters, koji je dobitnik ovogodišnje Pulicerove nagrade.

Ovaj rođeni Beograđanin, koji trenutno živi u Istanbulu, nagrađen je za "živopisnu i zapanjujuću vizuelnu priču o važnosti, očaju i tuzi migranata dok su putovali u SAD iz Centralne i Južne Amerike". On je jedini Srbin koji je dobio ovo priznanje.


PROČITAJTE JOŠ:
SRBINU PRESTIŽNA NAGRADA: Goran Tomašević među fotografima koji su dobili Pulicera

Dva puta se Goran Tomašević vraćao na tlo Latinske Amerike kako bi kroz objektiv prikazao tamošnje društvo, gde droga vodi glavnu reč. U junu prošle godine prvi put je otišao u Meksiko i Honduras, gde je, seća se, ubeđivao kriminalce da pristanu na fotografisanje, što nije bilo nimalo lako. Međutim, nije bio zadovoljan radom, pa se u avgustu vratio.

- Nagrađenu fotografiju napravio sam letos u gradu San Pedro Sula u Hondurasu, posle obračuna dveju rivalskih bandi koje ratuju zbog teritorije za prodaju kokaina - kaže Tomašević. - Došao sam na uviđaj, policija je već bila prisutna. Počeo sam da fotografišem, i u jednom trenutku taj petao je prošao ispred objektiva i ispred ubijenog momka. Tamo su ubistva svakodnevna, i onaj ko tamo nije bio i ne zna koliko je opasno.

Nagrađena fotografija / Foto G. Tomašević


Nagledao se Tomašević jezivih scena, ne samo u Latinskoj Americi, već u Avganistanu, Siriji, Iraku... Svedočio je istorijskim događajima - revoluciji u Egiptu i Libiji, izborima i referendumu o nezavisnosti Južnog Sudana, predsedničkim izborima u Kongu i Pakistanu, zemljotresu u Kašmiru, Olimpijskim igrama u Sidneju 2000. godine i Svetskom prvenstvu u fudbalu 2006. godine u Nemačkoj. Ali ne krije da mu je najteže palo da fotografiše bombardovanje Srbije u NATO agresiji 1999. godine. Tada je kao jedini foto-reporter strane agencije u Srbiji beležio patnju našeg naroda na Kosovu.

- Fotografisanje NATO bombardovanja na Kosovu je svakako jedan od najtežih zadataka koje sam ikada radio - seća se naš sagovornik. - Uspomene su bolne, sve što sam slikao posle toga bilo je nekako lakše, jer nije bilo u mojoj zemlji. Bio sam u Prištini, i ne možete da zamislite čega sam se sve nagledao. Objektivom sam beležio svakakve nesreće u svetu, i iako je zlo teško meriti, tragedija našeg naroda ipak mi je bila najteža.


Avganistan / Foto G. Tomašević / Rojters


U Beograd, grad u kojem je rođen i odrastao, Goran često dođe. Ovde ima mnogo prijatelja i porodicu. Obiđe majku, sestru...

PROČITAJTE JOŠ: Izložba fotografija: Ratne "lekcije 91." iz foto-objektiva

- Dolazim često u srpsku prestonicu, posetim majku koja ima 83 godine i još uvek se odlično drži, i dalje je šef - sa osmehom kaže dobitnik "Pulicera". - Obiđem očev grob, a sa majkom boravim u vikendici mojih roditelja u okolini Obrenovca.


Irak / Foto G. Tomašević / Rojters


STRAVIČNE SCENE

KRIMINALNE grupe u Latinskoj Americi kontrolišu gotovo celo društvo, prepričava nam Tomašević. Osim što se svakodnevno ubijaju na ulici, gde se krv vidi često koliko i voda, pogodili su ga i prizori trudnih devojčica od 13 do 14 godina.