PUNIH 90 godina Humano društvo baksuza, ugursuza i namćora "Dobra narav" nije odstupilo od plemenite misije: za Vrbicu, kao i davne 1929. godine, ponovo darivaju đake iz Kruševca. Kako tradicija nalaže, deca se "udešavaju" za veliki praznik kupovinom odeće i obuće. Ovoga puta, "namćori" čistog srca obradovali su čak 99 mališana.

Godina jubileja protiče u znaku humanosti i broja 9: sav novac utrošen za kupovinu poklona sakupljen je na dobrotvornoj večeri koja se održava devetog utorka posle Božića, kako se veruje, na najbaksuzniji dan u godini.

- Od 11 osnovnih i srednjih škola u Kruševcu, odlučili smo da obradujemo po devetoro dece, pa ih je tako ukupno 99 - kaže nam Zoran Rajković, neumorni predsednik Društva "Dobra narav". - Svako dete je biralo šta želi da mu se kupi: pantalone, trenerke, haljinice, patike ili cipele. Naše najveće zadovoljstvo je da ih vidimo kako se raduju.

PROČITAJTE JOŠ - Društvo namćora darivalo klince 

"Naravlije" su oduvek uspevale da obraduju mališane, primerne i dobre učenike, slabijeg imovnog stanja. Izabrana su i dva maturanta, đaka generacije, kojima je priređen poseban dar: vaučer za matursku toaletu i ručni sat.

- Prošle godine obukli smo pedesetoro dece, a sada je sakupljeno više priloga, pa smo bili u situaciji da obradujemo mnogo više mališana - oduševljen je Saša Nešić, član Društva, koji je bio kolačar na slavi Deveti tornik.

Između dva svetska rata, "baksuzi" su oblačili trinaestoro dece, i to su pre svega bili mališani bez roditelja. S vremenom je rastao broj članova društva, pa je tako uvećavan i broj učenika koji su dobijali poklone za Vrbicu. Dobre đake Društvu preporučuju profesori i pedagozi kruševačkih škola, pa tako među njima ima i onih sa svim peticama i pregršt nagrada.

A novac za kupovinu garderobe i obuće se na zabavi povodom Devetog tornika na specijalan način prikuplja. Pored ulaznice za zabavu i lutrije, budžet se puni uz poštovanje autentičnih pravila ponašanja na samoj proslavi i odnosi se na zabavu koja prethodi darivanju dece. Naime, kada se pristigne na slavlje i sedne za sto, članovi Društva moraju da ćute. Ko prvi progovori - plaća kaznu.

- Po dolasku u kafanu, pošto smo svi baksuzi, namćori i ugursuzi, sedimo za stolom leđa u leđa - deo je kodeksa Društva "Dobra narav", koji je ustanovljen na Svetog Tomu, u tada čuvenoj pivnici "Takovo". - Prvo kolo, koje se igra na zabavi, jeste "baksusko kolo", i igrači se hvataju naopako.


UGURSUZI POŠTUJU OSNIVAČE

DRUŠTVO baksuza, ugursuza i namćora bilo je aktivno sve do početka Drugog svetskog rata, a poslednja zabava održana je 11. marta 1941. Udruženje je obnovilo rad 1987. godine zahvaljujući uglednim Kruševljanima, na čelu sa dr Dobrivojem Bobom Lisincem. Od tada, "ugursuzi" ne posustaju, poštujući kodeks osnivača Društva, među kojima su bili advokati, apotekari, profesori, bombondžije, voskari, opančari, pinteri, fijakeristi...