LET u kosmos ga je, kako kaže, mnogo promenio. Sada na drugačiji način doživljava lepotu sveta, a, pre svega, promenio se njegov odnos prema životu. Ne samo ličnom, nego uopšte. Otisnuo se u svemir kao kosmonaut, a vratio se kao filozof.

Tokom posete Beogradu, ruski akademik i kosmonaut Jurij Baturin pričao nam je o međuzvezdanim putovanjima, o životu u svemirskim stanicama, kosmičkim istraživanjima, ali i svojoj bogatoj i gotovo neverovatnoj biografiji. Spojio je nespojivo: bio je inženjer u Raketno-kosmičkoj kompaniji "Koroljov", doktorirao je pravne nauke, a posle toga završio Fakultet za žurnalistiku i Diplomatsku akademiju. Uz sve to, savetovao je ruske predsednike Gorbačova i Jeljcina i napisao 15 knjiga iz kosmonautike, prava i oblasti medija. U kosmos se vinuo 1998. i 2001. Vlasnik je Ordena "Heroj Rusije", koji je dobio za hrabrost ispoljenu tokom kosmičkih letova.

- Suvišnog znanja nema. Sve ono čemu se daješ jeste instrument za spoznaju sveta - kaže Baturin. - Pravo je slučajno dospelo u sferu mog interesovanja. Radio sam u raketnoj kompaniji i maštao o tome da odletim u svemir. Krajem sedamdesetih godina prošlog veka, u svim informativnim emisijama emitovale su se reportaže iz kosmosa. Moj zadatak je bio da pomognem kosmonautima da ih pripreme. Kada se dogodio nesporazum oko povrede autorskih prava, shvatili smo da nam je u Institutu potreban pravnik. Rukovodstvo, međutim, nije dozvolilo da zaposlimo nekog sa strane, pa smo se dogovorili da rešimo problem na drugi način. Jedino sam ja bio tolika budala da se vratim u studentsku klupu.

GOSPODAR BESKONAČNOSTI ZAJEDNO s Jurijem Baturinom, u Beogradu je bila i Irina Sokolova, instruktor za psihofizičku pripremu kosmonauta iz "Zvezdanog grada", koji se nalazi nedaleko od Moskve. Ruski akademik je gostovao u Narodnoj biblioteci Srbije i na Filološkom fakultetu, a razgovor sa njim vodila je prof. dr Kornelija Ičin. Baturin je sa sobom poneo nekoliko primeraka svoje nove knjige "Gospodari beskonačnosti: Kosmonaut po profesiji i sudbini" i poklonio ih domaćinima.

Pročitajte još - LOŠE STRANE ŽIVOTA U SVEMIRU: Astronaut objavio snimak kako ponovo uči da hoda (VIDEO)

Baturin je proveo u kosmosu dvadesetak dana. Prvi put je leteo na kosmičkom brodu "Sojuz TM-28", gde je, u okviru ekspedicije "Mir 26", proveo gotovo 12 dana. Drugi let je bio na kosmičkom brodu "Sojuz TM-32", a u posadi je bio i prvi svemirski turista Denis Tito, koji je platio 20 miliona dolara za ovo putovanje.

- Veoma je važna psihološka priprema za let - govori Baturin. - Let u kosmos je i dalje opasan posao. Neki kosmonauti su tokom priprema nastradali, a pojedini se nisu vratili sa leta. Sa tim strahom kosmonaut se susreće i pre i tokom leta. Bitno je da želja za odlazak u svemir nadjača strahove, ali i da članovi posade deluju kao jedan i da se pogledom sporazumeju. Životi im zavise od toga.

Baturin se seća da je drugačije bilo kada je sa njima bio Denis Tito.

- Zahtevao je da ga vratimo na Zemlju, da ne rizikujemo, jer je platio putovanje - objašnjava Baturin. - Voleo je da ga zovemo kosmičkim čovekom, što je i bio. Radio je u NASA i želeo je da bude kosmonaut, ali nije mogao. Kada je zaradio novac, platio je da ostvari svoj san. Ali tokom tog putovanja shvatio sam da ne bi trebalo mešati prave kosmonaute sa svemirskim turizmom. Svemirski turisti ne shvataju da će im na tom skupom letu biti muka i nelagodno. Zbog toga kosmonauti treba da sprovode naučna istraživanja, a za kosmičke turiste neka se angažuju dobri "kočijaši" koji će ih voditi na luksuzna putovanja.

Tokom oba leta Baturin je vodio dnevnik, snimao, fotografisao. Ali ono što je zabeležio još nije objavio.

- Nebo je zvezdanije nego što možete da zamislite - kaže on. - Zvezde sijaju jako, one su kao brilijanti na crnom somotu. Nijedan fotografski aparat niti kamera ne mogu da zabeleže te nijanse koje su se urezale u našu svest. Kad sam video tu lepotu, obuzelo me je osećanje blisko religioznom.

Baturin uoči leta u svemir

KOSMIČKI ADVOKAT

BATURIN nam je otkrio da je deset godina radio kao advokat i bio član udruženja moskovskih advokata.

- Kada sam krenuo u kosmos, poneo sam potvrdu o tome da sam advokat, pa možete da smatrate da sam već postao svemirski branilac - kaže on. - Do kraja 20. veka, svemir je ostao čist od zveckanja zlata, a u 21. veku, u kosmos je došlo "zlatno tele". Ali prodaja kosmičkog prostora nije po zakonu i narušava međunarodne konvencije. Kao advokat, nastupam protiv toga.