MOŽDA najvažnija srpska neformalna institucija - kafana - u Smederevu je gotovo izumrla. Ugled i status nekadašnjih stotinak gradskih kafana, danas čuva jedino "Grand", gde se nedavno nazdravljalo u čast njegovog 90. rođendana. Nekada nulta tačka društvenog života, "Grand" je danas verovatno jedina "kafanska institucija" u državi koju vode - učenici.

- U "Grandu" se krojila predratna i posleratna istorija, a gradska elita stvarala status i imidž Smedereva. Ova kafana, na glavnom gradskom trgu, u blizini Hrama Svetog Georgija, zaista je bila institucija u kojoj se delom razvijalo moderno društvo - kaže Nikola Cale Tasić (73), gradski hroničar.

Tasić podseća da je hotel "Grand" zaista je bio "grande" još kada je izgrađen u okviru zgrade Opštinskog doma. Gradska kafana građena je od 1926. do 1928. godine, po projektu arhitekte Nikolaja Krasnova. Na spratu je bilo 18 spavaćih soba. U baštu je krajem šezdesetih godina postavljena fontana sa skulpturom "Kupačice", rad akademskog vajara Aleksandra Zarina.

Pročitajte još - Rado đaci idu u kuvare

Ovde su se nekada hranili takozvani pretplatnici - čitave porodice profesora, sudija, advokata. Ako nisu jeli u kafani, po hranu su slali poslugu.

- U kuhinji osoblje - kao na filmu. Glavni kuvar nosio je belu kapu, belo odelo. Dugo godina je glavna kuvarica bila gospođa Papa, Jevrejka teška oko 130 kilograma, pa je njena težina bila i odlična reklama za kuhinju. Ovde me je, dok sam bio dečak, dovodio otac, sada dolazim sam, kao penzioner - kaže Tasić, gost "Granda" već sedam decenija.

Kroz decenije u ovom "obdaništu za odrasle" smenjivale su se generacije gostiju, a nedavno je "Grand" odlučio da ključeve preda nastavnicima i učenicima Ekonomsko-trgovinske škole koji se obrazuju za kuvare, konobare, poslastičare, turističke tehničare.

- Mi smo jedinstven slučaj u Srbiji, van Beograda, gde je kafana zapravo školski kabinet - kaže Dragan Stanić, organizator praktične nastave u školi, uz podsećanje da je izvođenje prakse u restoranu otvorenog tipa odobrilo i Ministarstvo prosvete.

U kafani se za buduća zanimanja obučava oko 500 učenika, a sa njima radi 20 nastavnika.

- Uz pomoć nastavnika, koji rade u kuhinji, ali ne uslužuju, đaci pripremaju kompletan meni. Pripremamo ketering za većinu gradskih manifestacija - kaže nastavnik na predmetu usluživanje Goran Radivojević i dodaje da, osim što zajedno vode restoran, nastavnici učenike ocenjuju za kafanskim stolom.

Zatvoreni deo restorana ima 150 mesta, letnja bašta još 130, a radno vreme je od 8 do 20 časova.

GOSTI SMEDEREVSKIH KAFANA

U SMEDEREVSKIM kafanama gostili su se kralj Aleksandar Obrenović i kraljica Draga, Tito i Jovanka, ambasadori i državni činovnici. Ovde su stasavale muzičke legende. U "Grandu" su pevali Cune, Toma Zdravković, Tozovac, Nada Knežević, muzicirao Vladeta Kandić Bata Kanda. Kafanu "Gurman" držao je Mića Petković, brat još jednog virtuoza na harmonici iz Smedereva - Jovice Petkovića, koji je bio redovan gost. U kafani "Kasina" pevačku karijeru započela je Lepa Lukić.

SOBE - KANCELARIJE

"GRAND" je posle oslobođenja dobio ime "Sutjeska", a potom i "Moskva", koje je zadržao do 1948, kada mu je vraćeno staro ime. Desetak godina kasnije hotel je prestao da radi, a hotelske sobe danas su kancelarije Podunavskog upravnog okruga.