PRIVEZAK "Lavirint", sa motivima grada i 3D aplikacijom, pobednik je prvog "Mejkerskog hakatona" koji je tokom vikenda održan u niškom "Deli centru". Tokom 32 sata pet timova se nadmetalo ko će osmisliti originalniji suvenir, a pobedila je ekipa "Tvrđava" kojoj je pripala novčana nagrada. Za članove ovog tima, kako kažu, ipak je najznačajnije što će njihova ideja "putovati" svetom. Predstavnici Turističke organizacije Niša oduševljeni su kreativnošću takmičara i planiraju da tri najbolja prototipa iskoriste za turističku promociju grada.

Student Elektronskog fakulteta Nikola Dopuđ, koji je i vođa pobedničkog tima, priznaje da su mu privesci omiljeni suveniri i da ih kupuje uvek kada je u prilici.

- Kad negde putujem, zna se - mami magnet, a meni i prijateljima privesci. E, sad, nismo hteli da to budu samo simboli grada, nego smo osmislili suvenir u obliku lavirinta koji može da posluži kao odlična zanimacija da prekratite vreme ako vam se isprazni baterija na mobilnom telefonu - otkriva nam Nikola.

Pročitajte još - NADMETANjE DIZAJNERA I PROGRAMERA: Ne idu kući dok se ne naprave suveniri

On je sa prijateljima Mladenom Đurićem, Mihajlom Savićem i Miljanom Jovanovićem otišao korak dalje, pa su na poleđini postavili 3D aplikaciju koja najavljuje prvi sledeći kulturni događaj u gradu na Nišavi.

- Odličan podsetnik ako ste već u Nišu ili planirate da dođete - kaže Nikola i priznaje da nije bilo lako održati koncentraciju tokom 32 sata bez sna. Imali su dovoljno hrane, kafe i sokova na raspolaganju, ali, opet, ovo im je bilo jedinstveno iskustvo.

Drugu nagradu poneo je tim "Čegar" koji je napravio figuru "Niško" koja objedinjuje muzičke festivale, Tvrđavu i spomenik na Bubnju, a može se koristiti kao USB čitač. Zanimljiv je i prototip svećnjaka koji je najpre pazl, a onda se dobija zanimljiva figurica koja može poslužiti kao svećnjak ili da se delovi poklone kao magneti.

- Već tokom noći videlo se da ćemo dobiti sjajne ideje za suvenir. Takmičarima nije bilo lako ali niko nije odustao. Većina se prvi put susrela sa 3D štampačem - kaže Milan Babić iz "Deli centra" koji je organizator ovog takmičenja.

- Ocenjivali su se funkcionalnost odnosno dizajn i lakoća izrade suvenira. Bilo je veoma napeto, žiri se dosta lomio oko pobednika jer je i "Niško" bio ozbiljan kandidat za pobednika - kaže Milan i dodaje da je drugom timu pripala nagrada od 25.000 dinara a trećem 15.000 dinara.


KO SU KUPCI

PREMA istraživanju Turističke organizacije grada Niša, suvenire kupuju pripadnici srednjih godina, ali su ponosni na činjenicu da su nove suvenire dobili zahvaljujući mladim Nišlijama. Nijedan od takmičara nije bio stariji od 30 godina.

KUGLICA

Nikola kaže da su pored početničkih muka sa 3D štampačem dosta energije potrošili da pogode veličinu kuglice koju treba "izvesti" iz minijaturnog lavirinta.