U proteklih 19 godina u Srbiji su od posledica trovanja stradale najmanje 2.054 divlje ptice, ukazuje Vojvođansko istraživački-analitički centar (VOICE).


Kako navode, te brojke nalaze se u bazi podataka Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije (DZPPS), koja prati trovanje i dokumentuje skoro svaki slučaj već dve decenije.


Stručnjaci upozoravaju da je toliki broj otrovanih ptica alarmantan i da su zbog toga pojedine zaštićene vrste gotovo istrebljene.


Najveći krivac za smrt divljih i ugroženih ptica je, navodi VOICE, pesticid furadan, koji je po hemijskom nazivu poznat kao karbofuran, a čije je korišćenje zakonom zabranjeno u Srbiji.


To, kažu, potvrđuju i podaci iz baze DZPPS, jer u 24 od 240 slučajeva trovanja divljih i zaštićenih ptica zabeleženih u prethodnih 19 godina, laboratorijske analize su pokazale da su ptice trovane upravo furadanom.


PROČITAJTE JOŠ: POMOR KOD VRŠCA: Uginulo više od 70 životinja, najverovatnije zbog trovanja furadanom


Populacija stepskog sokola opala je u poslednjih 20 godina za čak 70 procenata, te je ta ptica dobila status kritično ugrožene vrste.


Takođe, populacija sivog sokola koji se vodi kao ugrožena vrsta u istom periodu opala je skoro za polovinu, a glavni razlog masovnog opadanja broja obe vrste sokolova jeste njihovo ubijanje i proganjanje koje sprovode golubari, navode u DZPPS.


Još jedna ugrožena vrsta je i orao belorepan, a 97 orlova belorepana stradalo je od posledica trovanja u istom periodu, podatak je iz baze DZPPS.


U toj bazi Vojvodina je mesto na kome je najviše ptica otrovano furadanom.Predsednik DZPPS Milan Ružic kaže da je ubijanje grabljivica, posebno sokolova označeno kao glavna pretnja opstanku ugroženih stepskog i sivog sokola.


Osim manjka svesti da se te životinje ne smeju ubijati, Ružić kaže da celoj situaciji doprinosi i nekažnjivost onih koji truju ptice.


PROČITAJTE JOŠ: Požari uništavaju i staništa ptica


Gotovo niko u Srbiji nije kažnjen zbog trovanja ptica. Poznata su nam samo dva slučaja gde su osobe odgovarale za trovanje ptica”, napominje Ružić.


Furadan nije jedini otrov kojim se truju ptice, jer podaci DZPPS govore da je u najmanje dva slučaja trovanja beloglavih supova korišćen, takođe zabranjen, otrov kreozan.


Registrovano je i najmanje pet slučajeva trovanja brodifakumom, koji je otrov za glodare čija je prodaja dozvoljena.


Dostupnost otrova, među kojima su neki zabranjeni za prodaju još polovinom 2004. godine, glavni je problem.


Furadan, kaže Ružić, nije teško pronaći i kupiti, a o tome svedoči i slučaj zabeležen prošle godine kada je DZPPS prijavio čoveka iz Sente koje je taj otrov prodavao na tezgi tokom vašara.