DA iskreno prijateljstvo budi najbolje u čoveku dokazali su učenici III-1 Desete beogradske gimnazije "Mihajlo Pupin". Iako veoma mladi, shvatili su koliko je važno biti plemenit i nesebičan i koliko je zapravo jednostavno biti dobar. Budući maturanti ove gimnazije skovali su plan kako da svima u razredu omoguće da odu na završnu ekskurziju u septembru. U dogovoru sa razrednim starešinom Draganom Možek odlučili su da organizuju nesvakidašnju humanitarno-radnu akciju prikupljanja novca za šestoro drugara koji nisu u mogućnosti da izdvoje novac za ovaj put.

Objava razredne starešine na njenom fejsbuk-profilu brzo se proširila društvenim mrežama. Čuvanje dece ili pomoć pri učenju osnovcima, samo su neke od usluga koje ovi plemeniti gimnazijalci nude po simboličnim cenama.

PROČITAJTE JOŠ - Zov humanosti iz đačke klupe


- Dragi drugari, moje odeljenje i ja organizujemo humanitarnu akciju i bilo bi strava ukoliko biste hteli da se uključite - napisala je Dragana na "Fejsbuku". - Početkom septembra trebalo bi da krenemo na matursku ekskurziju i voleli bismo da idemo svi zajedno. Ipak, nekoliko učenika nije u mogućnosti da krene sa nama iz finansijskih razloga, a jedan gratis koji dobijamo nije dovoljan da reši problem. Zato smo se odlučili da do juna sami zaradimo novac nudeći čitavu paletu usluga.

Kako su napisali, čak 32 volontera na raspolaganju je za poslove "potrčka". Oni su voljni da donose hranu ili kafu, a vikendom bi 13 "rmpalija" mogli da pomognu u obavljanju fizičkih poslova. U akciju su se uključile i mame i bake, za koje ne postoji gastronomski izazov koji ne mogu da ispune.

Deseta Gimnazija, Foto D. Milovanović

NE PRIMAJU UPLATE MNOGI donatori želeli su da im uplate svoje priloge, ali razredna to nije prihvatila. - Suve donacije ne primamo, već deca moraju svojim trudom da zarade novac i da zasluže nagradu koja sledi - kaže Dragana.

- Ako slavite rođendane ili vam je potreban ketering u vidu kolača, torti, kiflica, knedli. sendviča i salatica, mi smo tu za vas - jedna je od ponuda ovog kolektiva.

Koliko je ova akcija imala efekta svedoči to da je za samo 18 sati od kada ju je razredna objavila na društvenoj mreži, njen status podeljen 11.000 puta, a 12.000 osoba je to podržalo lajkovima.

- Telefon nije prestao da mi zvoni ceo dan, javljali su se ljudi sa svih strana oduševljeni našim angažmanom. Nismo ni slutili da ćemo tako brzo dobiti prve rezultate - kaže Dragana. - Jedna kompanija je kupila sto ruža i angažovala je naše đake da u petak obiđu staračke domove i podele ih bakama.

PROČITAJTE JOŠ - Humani đaci pomažu Danilu Jovanovu

Njihovi planeri su popunjeni i sledeće nedelje, za kada imaju zakazanu jednu selidbu, popis privatne biblioteke jedne starije Beograđanka, ali i gomilu porudžbina za torte i kolače.


PODRŠKA ŠKOLE

DIREKTORKA Desete beogradske Nadežda Mahović za plemenite učenike ima samo reči hvale:

- Ovo je gest kojim pokazuju pravo prijateljstvo. Ovakva empatija i složnost vrednosti su koje negujemo. Uprava škole podržava njihovu akciju i ponosni smo što su oni deo naše gimnazije .