SRBI su oduvek bili žrtve planova svetskih moćnika. Ali su uspeli da sačuvaju pravoslavlje i, rekao bih, dušu. Zato sam i počeo da izučavam istoriju Srbije, a kada ste 1999. godine bombardovani, žarko sam želeo da budem sa vama.

Ovako, za "Novosti", govori Džon Viti iz Teksasa, odličan poznavalac srpske istorije i pravoslavlja, koji je sa zastavom Donjecka i američkim pasošem u futroli na kojoj piše "Rusija", ovih dana u prvoj poseti našim svetinjama na Kosovu i Metohiji. Ovaj Amerikanac koji se još 1993. krstio i prešao u pravoslavlje, radnik velike avio-kompanije, sve je osim običnog farmera iz Teksasa.

- U leto 1990. otišao sam na protest ispred klinike za abortuse u Teksasu i tamo sam sreo ruskog pravoslavnog sveštenika. Slušao sam njegovu molitvu i zahvaljujući tome otišao sam na prvu pravoslavnu liturgiju - pojašnjava Džon kako je došlo do njegovog preobraćenja.

Posle izvesnog vremena odlučio je i da se krsti, u pravoslavnom manastiru u Americi, a sam taj čin opisuje sledećim rečima:

- Kao da sam se liftom popeo na najviši sprat i na toj, većoj duhovnoj visini, vratio u izvorno hrišćanstvo.

PROČITAJTE I: Ovacije mladom Nišliji, u orkestru i Amerikanac


Podozrivost Zapada prema pravoslavlju ga je navela da počne da izučava i istoriju, a kada ga sunarodnici pitaju koje je vere, a on im odgovori, usledi odmah pitanje da li je Jevrejin.


HRABAR NAROD - IAKO je Srbija mala zemlja, ipak je pružila masovan i snažan otpor Nemcima u Drugom svetskom ratu i posramila znatno veću Francusku koja nije uspela da izdrži nekoliko dana. Srbi su nastavili da se bore i posle bombardovanja Beograda 6. aprila 1941. koji je tada pretvoren u pepeo - objašnjava Džon Viti deo priče koju o Srbiji prenosi svojim sunarodnicima.

- Proučavao sam prvo istoriju Rusa jer sam do tada mislio da su agresivan narod koji postavlja rakete na Kubu da bi uništili Ameriku. Kasnije sam shvatio da je to što rade zapravo odgovor na ono što je Amerika već uradila - priča Džon. - Potom sam 1996. godine počeo da izučavam i istoriju Srba i SPC i tri godine kasnije, kada je počelo bombardovanje vaše zemlje, shvatio sam da su Srbi sjajan narod koji je patio kroz svoju istoriju i koji se čvrsto držao vere.

Ipak, priznaje da Teksas voli više od bilo kod drugog mesta u SAD jer tamo ima više slobode nego u drugim delovima zemlje. Odrastao je jašući konje, a i pucanje iz raznih vrsta oružja mu nije strano...

- Tokom ovog prvog boravka na Kosmetu obići ću većinu pravoslavnih svetinja, poput Gračanice i Visokih Dečana. Želja mi je da 28. juna, za Vidovdan, dođem na Gazimestan i verujem da ću to i ostvariti - ističe ovaj Teksašanin. - Tada ću, ako bog da, nositi i ikonu koju radi Srpkinja, ikonopisac Radmila Luketić, a na njoj je carica Milica kako drži glavu cara Lazara posle Kosovskog boja.


Džon je dosad obišao manastire Banjsku i Sokolicu, gde je svojim domaćinima demonstrirao izuzetno poznavanje srpskih svetitelja.

Džon Viti u obilasku manastira na Kosmetu


VOLEO BI DA ŽIVI U BEOGRADU

Oduševljen srpskim svetinjama na KiM, ali i u centralnoj Srbiji gde je već boravio više puta, Džon u šali kaže da bi voleo da upozna i neku Srpkinju, koje su izuzetno lepe i duhovite.

- Međutim, ukoliko bi mi rekla da želi da ode da živi u Americi, to bi bio naš kraj - kaže Džon. - Ovo zato što bih ja voleo da živim u Beogradu, a to planiram da uradim kada odem u penziju.