PO prvi put su naučnici tačno mapirali našu galaksiju kako bi videli njen pravi oblik, prenosi Independent.

Druge galaksije smo, dodaje Independent, detaljno izmerili, a izmeriti našu je bio ogroman izazov. Astronomi objašnjavaju da je to kao da pokušavate da odredite oblik sopstvene države dok stojite svom u dvorištu.

Pročitajte još: Napravljena trodimenzionalna mapa Mlečnog puta


"Uglavnom smo spiralne galaksije doživljavali kao ravne, poput Andromede, koju možemo da vidimo kroz teleskop", rekao je professor Ričard de Grijs, koautor studije i astronom.

U ovom istraživanju analizirano je 1339 zvezda kako bi otkrili pravi oblik galaksije i uočili da se zvezdani disk savija prema gore kako se približavamo njegovim krajevima.

Pročitajte još: NAUČNICI U ČUDU: Primljeni ponavljajući radio-signali iz daleke galaksije

Nekom dalekom posmatraču naša galaksija bi izgledala kao disk zvezda koje orbitiraju oko gustog središta. Ali na krajevima je uticaj gravitacije slabiji i taj disk sličniji je slovu "S". Novo istraživanje pokazuje da je za iskrivljeni oblik galaksije zaslužna i snažna rotacijska sila masivnog unutrašnjeg diska.

Foto Ap


Inače, astronomi su i ranije uočili galaksije sličnog oblika sa zakrivljenim krajevima, ali do sada nismo znali da Mlečni put pripada njima.

(b92.net)