POSLE više od četiri decenije kompleksne i neizvesne obnove, Sinagoga u Subotici od juče je ponovo otvorila vrata turistima, a postaće i mesto održavanja kulturnih manifestacija.

Jedan od najlepših sakralnih objekata, ne samo u Subotici nego i u ovom delu Evrope, biće otvoren svakog radnog dana od 10 do 18 časova, vikendom od 10 do 14, a neće raditi samo ponedeljkom.

- Od kada je Sinagoga svečano otvorena prošlog marta, a onda i osvećena u maju, ljudi koji me sreću kažu da je divno što je obnovljena, ali i stalno pitaju kada će biti otvorena za javnost - napominje Robert Sabadoš, član Upravnog odbora fondacije "Subotička sinagoga" i predsednik Saveza jevrejskih opština Srbije. - Zadovoljni smo što će ona biti mesto vrhunskih kulturnih događaja u gradu, mesto okupljanja, a jevrejska zajednica imaće sakralni objekat kakav je sagradila 1902. godine.

Pročitajte još: Vučić: Veličanstvena Sinagoga za molitvu, učenje i okupljanje; Orban: Obnova šalje poruku saradnje i tolerancije (FOTO)

Sinagoga u Subotici izgrađena je u stilu secesije po projektu čuvenih budimpeštanskih arhitekata Marsela Komora i Deže Jakaba. Bila je dom molitve brojne i veoma uticajne jevrejske zajednice u Subotici sve do Drugog svetskog rata, kada je počeo Holokaust i veliki broj njenih pripadnika odveden u okupacione logore..

Jevrejska opština krajem sedamdesetih godina 20. veka predala je Sinagogu gradu jer više nije mogla da se stara o ovom vrednom zdanju. Nažalost, ni grad se decenijama nije dobro starao o njoj, te je ona bila u veoma lošem stanju.

OBNOVA ORGULjA PO rečima Jenea Hajnala, predsednika Nacionalnog saveta Mađara, vlada naših severnih suseda preuzela je na sebe i restauraciju orgulja, koja bi trebalo da bude završena tokom 2019. - Orgulje su bile u veoma lošem stanju, pa su na predlog stručnjaka obezbeđena dodatna sredstva i već se uveliko odvijaju radovi, a posle sanacije Sinagoga će dobiti dodatni sadržaj - ističe Hajnal.

Tako je u jednom trenutku bila među deset najugroženijih spomenika svetske kulturne baštine. Međutim, od 2012. godine, udruženim parama grada, pokrajine i Republike, kao i evropskih fondova, počela je prva obnova njene fasade, da bi 2015. godine vlada susedne Mađarske preuzela finansiranje obnove unutrašnjosti Sinagoge i uređenja okoline.

Sinagoga je u potpunosti obnovljena marta 2018. godine, kada je, u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Mađarske Viktora Orbana, i otvorena. Dva meseca kasnije u hram su prenete i svete knjige Tore.

Pročitajte još: Sutra otvaranje prve Sinagoge rekonstruisane od 1945. godine

- Dom molitve subotičkih Jevreja i oličenje istorije i kulture jevrejske zajednice u našem gradu znamenitost je koja ima potencijal da služi kao dom visokokulturnim događajima, koji će biti dostojni Sinagoge kao duhovnog sakralnog objekta. Održavaće se manifestacije tradicionalne i klasične muzike, međunarodni i domaći kongresi, savetovanja od istaknutog značaja i druge kulturne manifestacije ustanovljene godišnjim planom Fondacije "Subotička sinagoga" - najavio je Tivadar Bunfrod, predsednik Skupštine grada. - Pozivamo sugrađane da dođu da vide Sinagogu, potrebno je samo da budu uljudno obučeni, kao i uvek kada se ulazi u hram. Sinagoga neće raditi samo tokom velikih verskih praznika jevrejske zajednice, ali to će biti ranije najavljeno.

Posetiocima će biti predstavljena prošlost subotičkih Jevreja na video-bimu, a priprema se i audio-materijal na devet jezika. Do tada, posetioce će dočekivati kustosi, koji će govoriti na srpskom, mađarskom i engleskom jeziku. Ulaznice u Sinagogu koštaju 250 dinara, za grupe, učenike i penzionere 150 dinara, dok je za decu mlađu od 10 godina besplatan.