RAPORT predsedniku Rusije Vladimiru Putinu najverovatnije je poslednji koji sam podneo stranim državnicim. Uveren sam da ga je primio iskreni prijatelj Srbije. Garda i tokom ove posete, kao i uvek, bila je istinsko ogledalo naše države i njene vojske.

Dan pošto je, sa isukanom sabljom na crvenom tepihu, stao ispred ruskog i srpskog predsednika, komandant Gardijskog bataljona potpukovnik Marko Marjanović proveo je pomešanih osećanja.

- Bili su to trenuci za ponos. Meni lično, međutim, i za žal. Uskoro predajem dužnost i zato nisam bio ravnodušan. Nedavno sam doživeo i ličnu tragediju, kada mi je iznenada preminula supruga. Teško mi je palo saznanje da makar delić mog ponosa i ushićenja nisam mogao da podelim sa njom - ne skrivajući emocije ispričao nam je potpukovnik Marjanović.

Pročitajte još - PUTIN ODUŠEVLjEN POSETOM SRBIJI: Zvanični Tviter nalog ruskog predsednika prepun utisaka iz Beograda (FOTO)

Gardisti Vojske Srbije, kako ističe, svoje zadatke izvršili su besprekorno i doprineli dostojanstvenosti trenutka.

- Doček ispred Palate "Srbija" imao je posebnu atmosferu. Oštro zimsko jutro pretvaralo se u topao dan. Dok smo čekali dvojicu predsednika začula su se crkvena zvona. Na njih se nadovezao zveket oružja iz stroja, a zatim i zvuci ruske i srpske himne. Bili su to minuti za pamćenje.

Potpukovnik Marjanović jedan je od dvojice gardijskih oficira koji su dobili priliku da Putinu predaju raport. Uz njega, lice u lice sa šefom ruske države čak dvaput stajao je potpukovnik Vladimir Vukajlović.

Marjanović kaže da je Putinov doček bio je besprekoran i da je siguran kako je osetio duh dobrodošlice u Beogradu.