Prva biljka koja je uzgajana na Mesecu je mrtva, saopštili su kineski naučnici. Samo nekoliko dana pošto je Peking objavio da je seme pamuka proklijalo na Mesecu što je bio prvi slučaj da se neka biljka uzgaja na Zemljinom satelitu, naučnici su okončali eksperiment isključivši struju.

Semena pamuka nalazila su se u posebnom kontejneru na kineskoj letelici „Čangje 4", prvoj koja je uspešno sletela na tamnu stranu Meseca.

Aktivirana po sletanju, samodrživa biosfera napravljena je za uzgajanje semena i polaganja jaja vinske mušice u pokušaju da se stvori sićušni ekosistem kako bi se video uticaj visokih vrednosti radijacije i slabe gravitacije na te jedinke.

PROČITAJTE JOŠ - Proklijale prve biljke na Mesecu

Međutim, profesor Sje Gengsin koji je osmislio eksperiment rekao je sa Si-En-En da je sve okončano posle devet dana kada je kontrolni tim odlučio da isključi struju.

Naveo je da je temeratura unutar biosfere bila kolebljiva i da je dostigla vrednosti koje bi mogle da ubiju sav život unutra, ukuljučujući semena i jaja mušica.

„Temeratura na Mesecu bila oko 30 stepeni Celzijusa. Poznato je da na toj temperaturi mnoge biljke ne mogu da niču“, objasnio je Sje.

Kako prenosi Si-En-En, u tekstu koji je objavila agencija Sinhua eksperiment je trebalo da traje 100 dana.

I pored svega, Sje je eksperiment ocenio uspešnim.

Sa druge strane, ostatak misije „Čangje 4“ čini se da ide očekivanim tokom. Planirano je da se obavi prvi astromomski radio eksperiment sa niskom frekvencijom i da se utvrdi da li ima vode na Mesečevim polovima.

(RTS)