ŠEST tkalja iz Pančeva, iz radionice Katarine Mandić, dva meseca je neprekidno radilo na izradi 16 krajiških narodnih nošnji, kako bi za božićne praznike stigle do članova Srpskog kulturno-umetničkog društva "Gavrilo Princip" iz Bosanskog Grahova, u Federaciji BiH.

Nošnje je s posebnim emocijama tkala Jasna Vujičić, poreklom iz Donjeg Livanjskog Polja. Grahovske folklorce upoznala je letos kad je bila u zavičaju.

- Videla sam tada folklornu grupu bez nošnje i mlade igrače sa osmehom, željne igre i nastupa. Radila sam sa posebnim osećanjima, a izradili smo osam muških i isto toliko ženskih krajiških narodnih nošnji, za koreografije igara iz Podgrmeča. Sada su folklorci iz Grahova spremni za velike nastupe, želimo im svaku sreću - poručila je Jasna, zemljacima poznata po nadimku Nada.

Nošnje iz pančevačke radionice poručili su Udruženje Grahovljana i prijatelja Bosanskog Grahova i udruženje "Ognjena Marija Livanjska" iz Beograda. Njihovu donaciju zemljacima podržali su Ministarstvo spoljnih poslova Srbije i Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu.

PROČITAJTE I: Ne bledi sećanje na Krajinu

- Srećni smo što smo obradovali članove SKUD "Gavrilo Princip", koji su ponos Grahova. Zahvalni smo svima koji su nam pomogli - kažu u Udruženju prijatelja Bosanskog Grahova.

Nove nošnje usrećile su grahovske folklorce za božićne praznike i obradovale njihovog koreografa Mladena Zeljkovića. On kaže da su iz pančevačke zanatsko-tkačke radionice dobili i dodatni poklon, nekoliko ličkih kapa, ženskih košulja i pojaseva.


- Nošnje i ostalu opremu do Banjaluke je dovezao predsednik Udruženja Grahovljana Branko Trivan, a do nas pokloni su stigli zahvaljujući Vojislavu i Nikoli Mariću. Prezadovoljni smo onim što sada imamo, spremamo nove igre - zadovoljan je Zeljković.

Kako i ne bi kada je samo pre pola godine njegov folklor nastupao u pozajmljenim nošnjama. Prvih osam nošnji koje su postale njihovo vlasništvo, dobili su jesenas od Fonda za pružanje pomoći izbeglim, prognanim i raseljenim licima Vojvodine. Prvu harmoniku i bubanj tapan nabavilo im je Udruženje Grahovljana i prijatelja Bosanskog Grahova.

Rad KUD-a u Bosanskom Grahovu obnovljen je lane, posle 22 godine. Prvi javni nastup imali su početkom jula u Nakovu kod Kikinde, na međunarodnom festivalu "Ajmo zaigrati, ajmo de". Tada su igrali u pozajmljenoj nošnji...

PODRŠKA

- Prvi put smo prošle godine organizovali dodelu pomoći KUD u Federaciji BiH. KUD "Mira Lukač" iz Drvara dobilo je novac za kupovinu mašine za šivenje, "Budućnost" iz Glamoča i "Gavrilo Princip" iz Grahova po osam kompleta narodnih nošnji iz Šumadije. Pomoć smo realizovali preko javnog poziva za koji je izdvojeno 1,3 miliona dinara - kaže Duško Ćutilo, direktor Fonda za pružanje pomoći izbeglim, prognanim i raseljenim licima Vojvodine.