MEŠTANI podgolijskih i sela na Javoru, na višim nadmorskim visinama, kao i na Pešteru, danima muku muče sa snežnim padavinama i nanosima. Iako je sva raspoloživa mehanizacija na terenu danonoćno, ostali su zavejani neki seoski putevi, pa su pojedina domaćinstva bukvalno odsečena od sveta.

Služba za spasavanje opštine Ivanjica, kao i Gorska služba za spasavanje, jedina su nada žiteljima podgolijskih sela, pa je samo u prethodnih dvadesetak dana uz njihovu pomoć evakuisano troje starijih meštana, kojima je bila neophodna hitna medicinska pomoć. Najteža situacija je u Devićima, Srednjoj Reci, Katićima, Močiocima, Pridvorici. Neprohodan je i put do sela Smiljevac, na padinama Javora.

Pročitajte još: ZAVEJANA SELA U IVANjIČKOM KRAJU: Na Goliji i Javoru smetovi veći od metar, gorska služba na terenu, do kuća samo peške

- Ako sneg nastavi da pada, i ako temperature budu i dalje ovako niske, donećemo odluku o uvođenju vanrednog stanja kako bismo mogli da saniramo sve posledice i osposobimo sve putne pravce. Puteve čistimo po prioritetima i u saradnji sa Domom zdravlja, idemo tamo gde je pomoć najpotrebnija - kaže zamenik predsednika Opštine Ivanjica Momčilo Mitrović.

Za momke iz ivanjičkog tima za delovanje u vanrednim situacijama i pripadnike Gorske službe spasavanja Srbije nije bilo odmora ni za Božić. U ponedeljak su hitno morali da spasu staricu sa polomljenim kukom koja živi na nepristupačnom terenu do koga vozilo hitne pomoći nije moglo da stigne. Zanimljivo je da su u lokalnoj službi za spasavanje angažovana četiri momka, koji ovaj posao rade potpuno besplatno, odnosno volonterski.

Ni u srpskom Sibiru situacija nije mnogo bolja. Najteže je na području pešterske mesne zajednice Bare, gde su nekoj vrsti snežne blokade sela Vrbnica, Blato, Višnjevo, Zahumsko, Goševo, Crvsko i Janturine. U potpunoj blokadi su Pode, Boljare, Poljice i nekoliko sela na planini Giljevi.

Osim sa smetovima, Pešterci se bore i sa jakim mrazom. U Sjenici je juče izmereno minus 21, u Karajukića Bunarima minus 25, a u Tuzinju čak minus 30. Radoje Kuč, poštar iz Dolića kaže da očekuje još veće mrazeve, jer se nebo razvedrilo, snega ima oko 25 santimetara, a sa Jadovika i Golije duvaju ledeni vetrovi.

- Za sada ima ogreva i namirnica... Tamo gde ne može vozilom, meštani se snalaze konjima i zapregom ili traktorima. Dobro podnosimo mrazeve, jer smo se na njih navikli - ističe Kuč.


SPAS ZA RUSKI PAR

UOČI Badnjeg dana, mladi bračni par iz Rusije ostao je zavejan u zaseoku Gornji Balići, a samo zahvaljujući pripadnicima GSS Srbije i lokalnog tima za delovanje u vanrednim situacijama strani državljani uspešno su evakuisani. Oni su pogrešno vođeni navigacijom zalutali na planinu okovanu ledom i snegom, a kada su alarmirali njihovu ambasadu, ubrzo je stigla pomoć i oni su sprovedeni na bezbedno, u Ivanjicu.