Raj među 1.000 damaskih ruža

Branko PUZOVIĆ

08. 01. 2019. u 13:02

Tihana Paunović, medicinska sestra, životni san ostvarila u Pepeljevcu kod Lajkovca

Рај међу 1.000 дамаских ружа

Foto B. Puzović

Moj raj je među hiljadama damaskih ruža i šafrana na imanju u Pepeljevcu kod Lajkovca, nadaleko poznate železničke varošice. Proizvodim liker, slatko i džem, ali i vodu od ružinih latica - drevno, izuzetno cenjeno kozmetičko sredstvo za čiju je blagotvornost znala i čuvena egipatska kraljica Kleopatra.

Ovo kaže medicinska sestra Tihana Paunović, poreklom iz železničke porodice u Lajkovcu. Odrasla je uz čuvenu lajkovačku prugu, a život je, u potrazi za poslom, odveo u - Opatiju. Po odlasku u penziju, u zavičaju, u Pepeljevcu kupila je napušteno seosko domaćinstvo, gde je na 50 ari zasadila 1.000 sadnica damaskih ruža uvezenih iz Bugarske i čak 10.000 lukovica šafrana iz Francuske.

- Za vreme boravka u Abu Dabiju, upoznala sam čari orijentalnih parfema, među kojima se izdvajao predivni miris rascvetalih taifskih, odnosno damaskih ruža - priseća se Tihana. - Taj čarobni miris me toliko opčinio da sam neprekidno maštala da imam čitavo polje damaskih ruža. I tako sam odlučila da uzgajam ove lepotice prekrasnog mirisa. S obzirom na to da je ruža ženstvena, opojna, zavodljiva, nežna, morala sam joj naći balans, nešto prizemljeno, moćno, dominantno. Tako sam, po savetu mog sina, počela da gajim šafran.

Već iste godine kada su zasađene, ruže su počele da daju raskošne cvetove. Njihov miris, veli Tihana, svakog proleća i leta širi se selom u kom su se, do tada uzgajali kupus, krompir, pšenica, kukuruz... Nema, kaže, prolaznika koji nije zastao pored njenog ružičnjaka, opčinjen lepotom rumenih cvetova i opojnim, zanosnim mirisom...

- Prva zamisao bila je proizvodnja likera od ruža i šafrana - kaže Tihana. - Međutim, za likere je potrebna velika količina latica, pa je to uslovilo da pravim ružinu vodu. Potrebno je čak 36 sati da se uberu latice sa 1.000 grmova ruža, a sledećeg dana sve se počinje iz početka, jer se pupoljci preko noći razviju u cvetove. Želela sam da moji proizvodi budu jedinstveni u Srbiji i regionu, i zato sam, pored likera, počela da pravim slatko i džem od ruža po originalnoj recepturi venecijanskih manastira. Ružina voda je ipak posebna, apsolutno organski proizvod i odgovara svim tipovima kože. Damaska ruža je jedina vrsta od koje se prave eterična ulja, a zbog izuzetnih svojstava i mirisa ima široku upotrebu. Slično je i sa šafranom, od kog se dobija najskuplji začin na svetu. Aroma, vrednost i lekovitost ovih biljaka su izuzetne. Gajim ih bez ikakvih hemikalija, jedino im poklanjam neizmernu ljubav.


Foto privatna arhiva

Avanturističkog duha, Tihana je, ističe, ozbiljan svetski putnik. Upoznala je mnoge kulture, narode, podneblja. Kada je otišla u penziju, poželela je da se skrasi.



- Živim u Opatiji, ali dobar deo godine provodim uz moje mirisne lepotice u Pepeljevcu - kaže naša sagovornica. - U Srbiji sam zasnovala svoj cvetni vrt, zbog klime koja pogoduje ružama, a pre svega jer sam želela da se vratim u rodni kraj. Koliko god je ruža nežna, ovaj moj poduhvat je pun trnja i prepreka. Pocepana odeća, telo puno ogrebotina, ujedi insekata u ružičnjaku, beskrajan umor... Sve to, međutim, bude zaboravljeno pred ekstazom božanstvenog mirisa koji budi sećanja, uliva nadu u romantično sutra. Tako su me moje ruže i šafrani vodili na putu od sna do jave...

HARMONIJA

- OD svih eteričnih ulja, damaske ruže najbrže uspostavljaju balans psihičkog i fizičkog, stvaraju harmoniju u celom telu, naročito kod žena, uklanjaju stres, napetost, teskobu - kaže Tihana. - Cilj mi je da kod ljudi probudim svest o ružama, čija je lekovitost odmah vidljiva, naročito u kozmetici. Nažalost, propisi u Srbiji ne idu naruku onima koji, poput mene, žele da se bave ovakvom proizvodnjom... Moji likeri, džemovi, slatko i ružina voda stigli su na mnoge meridijane i svuda su pobrali samo pohvale, ali ovdašnji zakoni prepreka su da se sa ovim poslom uopšte otpočne.


TAJNA LIKERA

ZA litar likera potrebno je oko kilogram latica, ogromna količina, jer su kao pero lake.

Liker nastaje natapanjem latica u lozovoj rakiji vrhunskog kvaliteta, dobijenoj od grožđa sorte šardone, pojašnjava ona. Na kraju, odležava u specijalnim posudama od šest do osam meseci, a liker od šafrana do 60 dana.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije