ODLAZAK u inostranstvo posle završetka studija, sudeći po raznim istraživanjima, postao je mnogima i motiv za upis na fakultet. To se posebno odnosi na one najbolje. Već kao brucoši znaju da će napustiti zemlju, jer je tamo negde bolje nego kod nas. Poslednjih deset i više godina odliv mozgova je dežurna tema u gotovo svim medijima. Među onima koji su otišli u beli svet ima i nekih koji su zaboravili da su ikada živeli u Srbiji, da ih je ova zemlja odškolovala.

Iako su mediji mladim i uspešnim ljudima uvek bili vetar u leđa, pojedinci sada nemaju vremena ni za njih. Ipak, ima i onih svetlih primera. "Novosti" su razgovarale sa mladim i uspešnim ljudima, o kojima smo pisali i pre deceniju, kada su bili najbolji među najboljima. Oni su ostali u Srbiji.


NIKOLA TEPIĆ - STRANCI NIKAD NEĆE IMATI NAŠU DUŠU (DOBITNIK SVETOSAVSKE NAGRADE, STUDENT TREĆE GODINE FON)

PRE tri godine Nikola Tepić, tada maturant Treće beogradske gimnazije, dobio je Svetosavsku nagradu, ali i priznanje za najboljeg mladog pronalazača srednjoškolca. Dobitnik je više od 40 medalja na takmičenjima iz fizike, matematike, geografije, plesa... Danas, Nikola je na trećoj godini FON i priprema se za svetsko takmičenje u rešavanju studije slučaja, koje će se održati u Beogradu.

Nikola ne krije zadovoljstvo što je izabran među četvoro najboljih koji će predstavljati Srbiju. Tim pre što je selekcija kandidata trajala gotovo tri meseca. Dok se priprema za takmičenje, koje je san svakog "kejsera", kaže da je svaki cilj ostvariv i da je uspeh tek pred njim.


- Bilo je velikih odricanja, žrtvovanja, nespavanja, individualnog rada i rada u timovima, konstantnog učenja potpuno novih stvari, borbe sa već iskusnim "kejserima" - priča Nikola. - Ali epilog je pokazao da je vredelo. Podatak koji govori o jačini takmičenja je da je ove godine ono ušlo u 10 najboljih na svetu. Neverovatno mi je drago što ću biti deo ove priče, kao jedan od definitivno najvećih uspeha koji se može iskusiti tokom studiranja.

- Da li ću jednog dana otići preko granica ove divne, ali i tužne zemlje? Ne znam - kaže Nikola. - Voleo bih da se to ne desi. Zasada mi ide bolje nego što sam očekivao. Sa druge strane, stariji brat, koji je nakon završenih studija ETF otišao u Nemačku na master i trenutno piše tezu za "Porše", šalje mi potpuno drugačiju sliku sveta. Na prvi pogled je obeshrabrujuće, ali i ti stranci moraju da znaju da nikad neće imati našu dušu i taj jedinstveni i prelep način življenja.

Nikola Tepić


PATENTI NEKA ČEKAJU

IAKO su za njegov pronalazak, koji se tiče unapređenja rasta i razvoja biljaka uz pomoć posebne kapsule, bili zaintersovani farmeri iz Holandije, ali i kompanije iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, Nikola je "prelomio" da se ne vraća u te vode. Kako kaže, verovatno bi se rasplinuo na dve različite strane, što ne bi bilo dobro.


DR KRISTINA DAVIDOVIĆ - HOĆE BOLjI ŽIVOT BEZ TRUDA (STUDENT GENERACIJE UNIVERZITETA U BEOGRADU 2007.)

AKO nešto zaista želiš i voliš to što radiš, nema prepreka u ostvarivanju cilja, govorila je Kristina Davidović pre 11 godina u razgovoru za naš list. Danas, deceniju kasnije, to je i potvrdila. Nekada student generacije Univerziteta u Beogradu i Medicinskog fakulteta sa prosekom 9,97, danas je šef neuroradiologije u Urgentnom centru, asistent na Medicinskom fakultetu na predmetu radiologija i doktorand u ovoj oblasti.

VIŠE SA PORODICOM KRISTINA ističe da je zadovoljna svim što je do sada postigla. Jedino joj je žao što u proteklom periodu nije imala više vremena za porodicu i prijatelje, koji su najviše trpeli. Zamera sebi i što ne ide često u rodnu Vrnjačku Banju. Ali obećava da će to promeniti u novoj godini.

Nepresušna pozitivna energija i osmeh koji su je krasili kada smo prvi put razgovarali ostali su njen zaštitni znak. Kaže da je danas mladim ljudima cilj bolji život, ali, ako je moguće, bez preteranog rada, što je potpuno pogrešno. Za katedrom, svojim mlađim kolegama svojim primerom daje, kako kaže, pokretačku snagu da treba da ostanu u zemlji.

- Bilo je brojnih ponuda iz inostranstva, ali sam ih odbila, jer smatram da Srbija može da pruži dosta mladim i talentovanim ljudima - kaže dr Kristina Davidović. - I svojim studentima govorim da ovde mogu da ostvare svoje planove. Treba da se trude, da uče, da rade, a rezultati će onda doći. Ne može se samo želeti bolji život, već svako od nas treba da se potrudi da to i ostvari. A to je moguće i u Srbiji.

Kristina Davidović


Kristina je nedavno bila i na stručnom usavršavanju u Italiji. Uskoro bi trebalo da počne i primena novog metoda u lečenju diskus hernije, a iskustvo koje je ona stekla u Napulju pomoći će mnogim pacijentima koji imaju ovaj problem sa kičmom. Ona će biti i jedina u Srbiji koja je obučena za ovaj vid lečenja.

Iako joj je estetska medicina u početku bila samo hobi, koji je opuštao posle napornog rada i dežurstava u Urgentnom centru, sada je to preraslo u nešto mnogo ozbiljnije. Kako u svemu daje svoj maksimum i teži najboljem, postala je interacionalni instruktor za antiejdžing i počela privatnu praksu u ovoj oblasti.NINA KRŠLjANIN - DUŽNOST JE DA POMOGNEMO ZNANjEM (NAJMLAĐI I NAJBOLjI DIPLOMAC PRAVNOG FAKULTETA 2009.)

BILA je i ostala najmlađi i najbolji diplomac u istoriji Pravnog fakulteta u Beogradu 2009. godine, sa prosekom 10. Danas, devet godina kasnije, ima 29 godina i docent je na Katedri za pravnu istoriju, predmet Srpska pravna istorija. Održala je obećanje i nije otišla iz Srbije, niti to planira, kao što nam je rekla u razgovoru za "Novosti" pre devet godina.

Ubrzo posle diplomiranja zaposlila se na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu, najpre kao saradnik u nastavi. Usledila je odbrana master rada, a zatim 2014. godine i doktorske disertacije - "Srpske srednjovekovne povelje kao izvor Dušanovog zakonika", posle čega je izabrana u zvanje docenta.

ČEKA BEBU NINA Kršljanin kaže da se i dalje druži sa većinom prijatelja iz studentskih dana, a u taj krug uključila je i mlađe kolege sa posla. Pored profesionalnog, Nina je ispunjena i na porodičnom planu, pa ona i njen suprug očekuju bebu.

- Rad na sebi se ne završava formalnim okončanjem postdiplomskih studija, uvek ima prilika za dalja stručna usavršavanja, istraživanja, za produbljivanje i širenje oblasti rada, učenje stranih jezika - priča Nina. - Nemam nameru da menjam radno mesto, a tim pre da odlazim u inostranstvo. Naravno, kraći boravci su nešto drugo, posećujem mnoge međunarodne konferencije i član sam nekoliko internacionalnih naučnih udruženja. Saradnja i razmena iskustava sa inostranstvom je veoma važna, ali takođe smatram da je dužnost svakoga od nas da svoja znanja primeni za unapređivanje stanja u zemlji gde je rođen i gde se školovao.


Nina Kršljanin


Naša sagovornica ističe da je veoma zadovoljna radom na fakultetu, kako mogućnostima za naučni rad i učenje od iskusnijih nastavnika, tako i prilikom za podučavanje mladih generacija pravnika u čijim rukama će, kako navodi, u velikoj meri ležati budućnost naše zemlje.

- Uvek je veliko zadovoljstvo videti mlade ljude koji nisu zainteresovani samo za to da što brže i lakše polože ispite i steknu diplomu, već su zaista motivisani i žele na što više načina da prošire svoja znanja - poručuje Nina.