Patriotska bitka gurmanlucima
08. 12. 2018. u 16:03
U kultnoj beogradskoj kafani "Pavle Korčagin" svake nedelje spremaju se jela zemalja koje ne priznaju takozvano Kosovo. Ove nedelje služe solomonski fišburger, idućeg vikenda specijalitet sa Madagaskara
Rade Vukojević kraj mape / Foto V. Danilov
NEOBIČNA patriotska "bitka" već mesecima vodi se u kuhinji poznate beogradske kafane "Pavle Korčagin". Svake nedelje, već 50 sedmica kuvar Rade Vukojević sprema specijalitete zemalja koje nisu priznale Kosovo! Gurmanluci država koje povuku odluku o priznavanju - idu preko reda. Kako se srpska diplomatska misija izborila da ove nedelje čak dve zemlje povuku odluku, tako i "Korčagin" ne može da postigne da prilagode meni. Ove nedelje služe solomon fišburger, u čast Solomonskih Ostrva, a specijalitet Madagaskara, koji je juče povukao priznanje, moraće da sačeka idući vikend.
Kuvar Rade se pred svaki "patriotski" ručak priprema malim istraživanjem preko interneta i čitanjem svetskih kuvara. Odabere tradicionalni obrok, a svi gosti proslave novo ime na spisku onih zemalja koje ne priznaju Kosovo. Do sada je već 12 nedeljnih ručkova stiglo preko reda.
- Tako su za sutra izabrani solomon burgeri od ribe u holandez sosu, sa aromatičnom pavlakom, spanaćem, grilovanim paradajzom i papajom - kaže Vojin Cucić, vlasnik kafane. - Očekujemo gužvu, jer rezervacije uveliko pristižu. Od samog početka, ova naša ideja i akcija su prihvaćeni sa oduševljenjem. Na taj način, ne samo da ljudima priuštimo ukuse koji im nisu dostupni, već i podižemo svest o našoj borbi za Kosovo i problemima naših ljudi koji žive tamo. Ovim obrocima se zahvaljujemo zemljama koje ne priznaju Kosovo, poštuju našu zemlju i međunarodno pravo.
Vojin Cucić
.jpg)
A nedeljama u "Korčaginu" su se služila najraznovrsnija, egzotična jela. Do sada su goste gurmanlucima proveli kroz Jamajku, Kipar, Laos, Čile, Mauricijus, Španiju, Bahame... Nedavno je servirano tradicionalno jelo Komorskih Ostrva, piletina u kokosovom mleku, a u gostima je bio i igrač Crvene zvezde El Fardu Ben, kome su Komorska Ostrva domovina. Pripremano je i nacionalno jelo Trinindada i Tobaga, pileća krilca u slatko-ljutom sosu sa zelenom bananom. Služena je hobotnica, razne ribe, neobične biljke i začini. U Grenadu se "išlo" sa kobasicama, dimljenim svinjskim mesom, piletinom u pikantnom sosu... Degustirane su i šeftalje sa Kipra, lajon fiš sa Bahama, potkarpov sa Tajlanda, bifluvondo iz Ugande. I još više od 60 gurmanluka.
.jpg)
- Trenutno je više od pet milijardi ljudi, protiv priznavanja Kosova, a na zidu ispred restorana ove delove sveta beležimo plavom bojom - kaže Cucić. - Crvenom se boje oni drugi. Nadamo se da će sve više njih prelaziti u plavo, a kada se Amerika "zaplavi", nedeljama ćemo da slavimo.
OD svakog nedeljnog ručka, čija je cena uvek 440 dinara, 100 dinara izdvaja se za pomoć višečlanim porodicama na Kosovu i Metohiji - kaže Cucić. - Sarađujemo sa Humanitarnom organizacijom "Srbi za Srbe", koja ozbiljno pomaže našim ljudima koji teško žive. Od sledeće godine, odlučili smo da stipendiramo studenta Pravnog fakulteta u Kosovskoj Mitrovici, koji se nađe prvi ispod liste akademaca na budžetu.
.jpg)
.jpg)