MANASTIR Bešenovo, pravi biser među fruškogorskim svetinjama, koji su krajem 13. veka podigli Nemanjići, a u Drugom svetskom ratu do temelja razrušili Nemci i ustaše, u proteklih pet godina se postepeno uzdiže iz pepela zahvaljujući prilozima donatora u novcu, materijalu ili dobrovoljnom radu.

Do sada je dosta toga urađeno. Izgrađena je nova crkva na temeljima nekadašnje, ozidane su ograda i impozantna kapija sa dve kule. Ranije sagrađenom pirgu na severnoj strani manastirske porte pridodata je zgrada trpezarije, koja može da primi stotinak gostiju.

- Uradili smo podno grejanje u crkvi, a uveliko se pripremamo da počnemo izgradnju konaka, jedne od najvećih investicija u manastiru. Za ostvarivanje tog posla nam je potrebna velika podrška i države i vernog naroda, koji su nam i do sada obilato pomagali - kaže arhimandrit Arsenije Matić, iguman manastira Bešenovo, za "Novosti", koje su medijski pokrovitelj obnove manastira.

POMOĆ DINARSKI prilozi za obnovu Bešenova mogu da se uplate na račun broj 340-11007646-60, otvoren kod Erste banke. Računi i instrukcija za devizne uplate su: Swift code: GIBARS22; Beneficiary: IBAN: RS 35340000001101007936.

Pripremni radovi za izgradnju kompleksa u kojem će biti upravna zgrada, prostorije za monahe, biblioteka i riznica završeni su još lane kada je, uz pomoć mehanizacije preduzeća "Srem put", "Bačka put" i "Putevi Srbije", u brdu na istočnom rubu iskopano i uklonjeno više od 20.000 kubnih metara zemlje i kamena i tako uređen prostor za izgradnju manastirskog konaka.

Pročitajte još - OBNOVA MANASTIRA: Slavu slave i dok grade

- Trenutno pripremamo armaturu i ostali materijal za izlivanje temelja konaka, a istovremeno će biti izgrađena vodovodna, elektro i druga neophodna infrastruktura. Kako će sve to da ide, zavisi pre svega od priliva sredstava i zato pozivamo darodavce da pomognu - kaže iguman Arsenije.

Ta prva faza radova trebalo bi, prema planu, da bude završena do narednog leta kako bi temelji novog konaka bili osveštani za letnju manastirsku slavu Svetih Kirika i Julite.

- Kao što je manastirski hram neophodan za bogosluženje, a trpezarija za okupljanje vernika, tako je i konak potreban za kompletan manastirski život u našem Bešenovu, jednom od mnogih ognjišta koje su naši preci podigli ovde, da greje naše duše - ističe iguman Arsenije, uz nadu da će dobrotvori imati sluha i za ovu značajnu akciju.

RIZNICA

U OKVIRU konaka biće smeštena i manastirska riznica u kojoj će se čuvati najrazličitiji vredni predmeti, od kojih su mnogi tokom minulih decenija rasuti i rasejani po svetu. Manastirskih slika i drugih dragocenosti ima u Vukovaru, Zagrebu, Beču i mnogim drugim gradovima - kaže iguman Arsenije