Žena u Brazilu rodila je nakon što joj je transplantovana materica od preminulog donora.

Kako javlja Gardijan, ovo je prvi takav uspešan zahvat.

Lekari su ranije u zemljama poput Švedske i SAD-a uspešno transplantovali materice od živih donora, a nakon tih transplantacija žene kojima su materice transplantovane su rađale decu.

Kako piše Gardijan, u ovom slučaju stručnjaci kažu da se radi o značajnom napretku, jer je prvi put rođeno dete nakon što je transplantovana maternica od preminulog donora

Lekar koji vodi ovo istraživanje pojasnio je koje su prednosti ovakvog postupka.

- Kod preminulog donora smanjujemo rizike, jer ne postoje rizici po onoga ko daje organ. Osim toga, manji su i troškovi jer nema hospitalizacije, a ni jako duge operacije donora - poručio je doktor Dani Ejzenberg sa Univerziteta u Sao Paulu.


PROČITAJTE JOŠ: Dosad devet beba iz presađene materice

Ejzenberg je rekao da je i sam pronalazak živih donora jako težak i logistički izazovan.

Gardijan javlja i kako ovo nije prva transplantacija materice s preminulog na živućeg donora, ali napominju kako je ovo prvi slučaj u kojemu je nakon transplantacije s preminulog donora rođeno dete. Tim lekara je rekao da je rođena devojčica koja je zdrava i koja se normalno razvija.

Materica je transplantovana iz tela žene koja je preminula od izliva krvi u mozak. Imala je 45 godina i do tada je rodila troje dece. Primatelj organa bila je 32-godišnja žena koja je rođena bez materice. Ona je već mesec dana nakon transplantacije dobila prvu menstruaciju, a nakon sedam meseci došlo je do veštačke oplodnje. Trudnoća je prošla normalno, a dete je rođeno carskim rezom.

Posle rođenja deteta, materica je uklonjena iz tela žene kojoj je donirana u istom zahvatu u kojemu je dete rođeno carskim rezom. Lekari su to objasnili time da bi bilo skupo održavati ženu na imunosupresivima koji su potrebni da telo ne bi odbacilo transplantovani organ.
(rtrs.tv)